Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

“Ovo je vrlo velik dan za slobodnu i poštenu trgovinu, doista velik dan”, rekao je Trump

- Bio je to dobar i konstruktivan sastanak - rekao je Juncker. Dogovorili zajednički raditi u smjeru uklanjanja carina, necarinskih trgovinskih prepreka i subvencija za industrijske proizvode.

Objavljeno 26.07.2018
Antonela Verković

Napetosti oko trgovine traju već tjednima. Donald Trump i Jean-Claude Juncker u srijedu su napokon dogovorili smiriti napetosti i krenuti u pregovore o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini. Dogovorili zajednički raditi u smjeru uklanjanja carina, necarinskih trgovinskih prepreka i subvencija za industrijske proizvode, uz izuzetak automobilske industrije.

– Ovo je vrlo velik dan za slobodnu i poštenu trgovinu, doista velik dan – rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. “Odmah počinjenom pregovore no uvelike znamo u kom smjeru idu”, rekao je Trump.

TRUMP I JUNCKER – DOGOVORI

“Također ćemo raditi na smanjivanju prepreka i povećanju trgovine uslugama, kemijskim, farmaceutskim, medicinskim proizvodima, kao i sojom, soja je velika stvar”, rekao je dodavši da će Europa povećati i kupovinu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a. “Oni će biti veliki kupac LNG-a”, ustvrdio je Trump.

Trump je rekao da će razgovori  “riješiti” i visoke carine koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a i carine na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa.

Još nije poznato jesu li dvije strane ostvarile napredak u spornom pitanju mogućih carina SAD-a na uvoz automobila iz Europe, no Juncker je rekao da su se dogovorili da neće uvoditi nove carine za vrijeme razgovora.

“Bio je to dobar i konstruktivan sastanak”, rekao je Juncker. Trump je ranije zaprijetio da će uvesti carine od 25 posto na uvoz automobila u SAD što bi teško pogodilo europske proizvođače poput BMW-a i Volkswagena, te japanske i južnokorejske tvrtke.

(Hina)

Tagovi: donald trump, Jean-Claude Juncker, trgovina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE