Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Ovogodišnji Pedalafest organizira i prosvjednu vožnju biciklista kroz grad

Prosvjedna biciklistička vožnja, kojom se gradskim vlastima želi poslati poruka o nužnosti podizanja biciklističke infrastrukture na višu razinu

Objavljeno 24.05.2018
Alan Srčnik

ZAGREB, 24. svibnja 2018. (Hina) – Uz niz izložbi, panela o povezivanju javnog gradskog prijevoza i bicikliranja, glazbenog i filmskog programa, ovogodišnji Pedalafest, festival koji će od od 25. do 27. svibnja u Zagrebu slaviti kulturu urbanog bicikliranja, donosi i prosvjednu vožnju kojom se, najavio je organizator, Sindikat biciklista, želi upozoriti na stihijsko gospodarenje javnim prostorom.

“Zbog sve češćeg individualnog korištenja automobila propali su stari zanati i kultni lokali u zagrebačkom ulicama. Primjeri vraćanja pješačkih zona i ograničavanja korištenja automobila u centrima europskih gradova, poput Ljubljane i Beča, pokazali su da se time povećala kvaliteta života u urbanim sredinama, kao i ekonomska vrijednost nekretnina”, istaknuli su organizatori.

Podsjetivši da je prvi Pedalafest održan na Trgu žrtava fašizma, upozorili su kako je Meštrovićev paviljon posljednjih mjeseci “žrtva opetovanog i nepromišljenog gospodarenja kulturnim dobrom i javnim prostorom”.

Uređenje najavljenog ‘pješačkog centra izvrsnosti’, u koji je uključen i Meštrovićev paviljon, smatraju primjerom loših gradskih odluka i odnosa prema javnom prostoru, te stihijske i često besmislene organizacije izgradnje biciklističke infrastrukture.

Prosvjedna biciklistička vožnja, kojom se gradskim vlastima želi poslati poruka o nužnosti podizanja biciklističke infrastrukture na višu razinu, organizirat će se 26. svibnja.

“Okupit ćemo se ispred Mimare, zaustaviti promet i slobodno se provesti Zagrebom, kratko okružiti Meštrovićev paviljon i krenuti u Vintage gdje je pripremljen glazbeni program. Sat vremena zagrebački će promet biti neopterećen automobilima, po mjeri čovjeka, opušteniji, s manje zagađenja, buke, novaca i nervoze”, poručili su iz Sindikata biciklista.

Ciklokino u kojem gledatelji stvaranju sadržaj​​​​​​, Art Park i Projekt Ilica: Q’Art

Organizatori su pozvali građane da dođu u ‘ciklokino’, u kojem će struja potrebna za zvuk i sliku biti proizvedena okretanjem pedala na biciklima, pa će gledatelji imati priliku sudjelovati u stvaranju sadržaja festivala. Prikazat će se animirani film Triplettes de Belville, u suradnji s Animafestom i Francuskim institutom.

Pedalafest se ove godine održava u Art Parku u Tomićevoj ulici, Chilloutki u Ilici i Vintage Industrial Baru na Savskoj cesti.

Projekcija filma i otvorenje Pedalafesta u petak, 25. svibnja, podudaraju se s otvorenjem Art Parka, ljetnog programa u Zagrebu koji u organizaciji udruge Pimp my Pump, već treću godinu oblikuje urbanu kulturu grada.

Art Park i Pedalafest organiziran je i u suradnji s festivalom Projekt Ilica: Q’Art, kojim se želi potaknuti revitalizacija napuštenih prostora u Ilici.
U sklopu festivala održat će se i niz praktičnih i umjetničkih radionica za djecu i odrasle, biciklističke igre, performansi i izložbe, uz sudjelovanje stručnjaka, udruga i inicijativa iz Beča, Ljubljane, Budimpešte, Bratislave, Beograda, Kopra, Skopja, Banja Luke i Varaždina.

(Hina

Tagovi: bicikl, biciklistički sindikat, ciklokino, pedalfest,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE