Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Pahor se sastao s Kolindom – Poslije njegovog sastanka s Kosoricom ušli smo u EU

Izrečeno je nakon ovog sastanka dosta pozitivnih riječi, ali ne zavaravajmo se, ništa konkretno ...

Objavljeno 24.07.2018
Alan Srčnik

Kada se Borut Pahor sastao s Jadrankom Kosor, nakon njihovog sastanka i zaključka dobrih odnosa, ušli smo ekspresno u Europsku Uniju. Sada se Pahor sastao s Kolindom Grabar Kitarović, a u trenutku dok je između Hrvatske i Slovenije dosta otvorenih pitanja, napose graničnih …

Pitanje je i Nove Ljubljanske banke, arbitraže …

Izrečeno je nakon sastanka dosta pozitivnih riječi, ali ne zavaravajmo se, ništa konkretno …

PAHOR – KITAROVIĆ

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u ponedjeljak da je u subotu u Ljubljani s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović u neformalnom razgovoru, prigodom njena povratka u domovinu iz inozemstva preko Slovenije,  razgovarao o odnosima i otvorenim pitanjima između dviju država te da su se oboje složili da je potreban nastavak dijaloga i razgovora.

– Oboje smo izrazili mišljenje  da je potreban nastavak naših razgovora – kazao je Pahor u razgovoru za RTV Slovenija u ponedjeljak navečer, dodavši da su među ostalim razgovarali i o arbitražnom sporu, u kojemu kako je poznato – dvije države imaju različita stajališta.

Pahor je dodao kako smatra da je njegova uloga kao predsjednika Slovenije i uloga Kolinde Grabar Kitarović kao hrvatske predsjednice da nastave razgovore i da barem kad je riječ o dijalogu na toj razini potvrde dobre međudržavne odnose i dobre međuljudske odnose Slovenaca i Hrvata.

To smatra dobrom porukom u situaciji kad Slovenija zagovara implementaciju arbitražne presude koju Hrvatske ne priznaje i nudi razgovore o bilateralnom rješenju graničnog prijepora.

NLB

U vezi s pitanjem privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) zbog obveza koja je Slovenija preuzela prema Europskoj komisiji Pahor je kazao kako smatra da je najbolje vrijeme za prodaju NLB-a već prošlo.

Nije htio komentirati odluku tehničke vlade Mire Cerara da se u privatizaciju tri četvrtine njenih dionica ipak ide.

Pahor nije želio komentirati niti neke ocjene slovenskih pravnih analitičara prema kojima je Cerarova vlada zakonom o zaštiti te banke od mogućih pravomoćnih tužbi protiv NLB-a u Hrvatskoj zapravo priznala taj dug jer se za isplatu prema pravomoćnim sudskim nalozima uz državni sukcesijski fond  i država preko svoje bilance u proračunu može uključiti u kompenzacije NLB-u.

SLOVENSKA VLADA?

Govoreći o situaciji u kojoj Slovenija ni nakon skoro dva mjeseca od izbora nema novu vladu, Pahor je kazao da bi za Sloveniju loše rješenje bili novi prijevremeni izbori, ali i neka vlada iz koje bi se isključio relativni izborni pobjednik Janez Janša. Takva vlada, drži, ne bi bila stabilna i ne bi mogla odgovoriti na izazove pred kojima bi se našla država uslijed pogoršanja ekonomskih i političkih prilika u širem okruženju i u svijetu, do čega bi tijekom njena mandata moglo doći.

Pahor je kazao da Sloveniji sada treba “robusna,  jaka i stabilna” vlada koja bi bila sastavljena na temelju izbornih rezultata, što zahtijeva dodatne napore i političku inkluzivnost.

(Hina)

Tagovi: arbitraža, grabar kitarović, kolinda, nlb, pahor, slovenija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE