Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Paljak: Dio oštećenih škola bit će spreman za iduću školsku godinu

"Nakon potresa devet je školskih objekata na stradalom području bilo najteže oštećeno i danas su svi oni u procesu obnove ili stvaranja pretpostavki za obnovu"

Objavljeno 13.04.2021
Ivona Amidžić

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i član Stožera za sanaciju šteta Tomislav Paljak rekao je u utorak u Petrinji da su u potresu oštećeni gotovo svi školski objekti, od kojih devet vrlo teško, ali najveći dio njih bit će spreman za početak iduće školske godine.

“Nakon potresa devet je školskih objekata na stradalom području bilo najteže oštećeno i danas su svi oni u procesu obnove ili stvaranja pretpostavki za obnovu. Vjerujemo da će njih najveći dio biti spreman za nastavu do početka iduće školske godine, kao što je i slučaj s Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića u Petrinji”, rekao je Paljak.

Ipak, dodao je, neki školski objekti traže dugotrajniju obnovu, kao što je to slučaj s Prvom osnovnom školom u Petrinji, gdje je u tijeku dogovor s Republikom Mađarskom, koja je velikodušno ponudila pomoć u izgradnji nove školske zgrade na mjestu skladišta, to jest starog Gavrilovića, u neposrednoj blizini oštećene škole.

“Na taj će način taj dio grada ostati živ i poruka je roditeljima i djeci da će dobiti jedan novi moderni objekt. Osim toga, u suradnji s Ministarstvom kulture obnovit će se i stara školska zgrada, koja će zadržati društvenu namjenu”, rekao je Paljak.

Teško je oštećena i zgrada Srednje škole u Glini pa učenici idu na nastavu u Topusko. Isto tako, učenici sisačke Gimnazije nastavu pohađaju u novom objektu sisačke Strukovne škole.

Kako je rekao državni tajnik Paljak, tek 17 posto učenika je nakon potresa početkom ovog polugodišta bilo uključeno u A model nastave, dok su ostali bili na C modelu, a sada 86 posto učenika, bez obzira na potres i pandemiju, u svojim školama radi po A modelu.

Ako se tome doda i hibridni model, taj postotak iznosi visokih 97 posto, što je, ocijenio je Paljak, izvanredan rezultat. To znači, zaključio je, da školstvo na tom području funkcionira i da život ide dalje.

“Ako želimo pravu revitalizaciju i normalizaciju života, odnosno vraćanje u uvjete kakav bi život na jednom prostoru trebao biti, moramo najprije vratiti djecu u škole, žamor u školske zgrade i dječji osmjeh na njihova lica”, dodao je.

Ima još dosta problema i u gradu Sisku jer je teško oštećena Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, a novo se rješenje traži i za Ekonomsku školu koja je radila u istom objektu, rekao je Paljak.

Istaknuo je da će tu biti još mnogo posla, ali pridržavajući se zakona u objavljivanju javnih natječaja, poštujući rokove žalbi te druge tehničke uvjete, dodao je, “ostvarujemo uvjete kako bi se obnova odvijala u onom tempu kao što želimo i kao što smo si mi kao država i Stožer stavili u zadatak”.

Paljak je izjavu dao prilikom posjeta predsjedatelja Doma naroda bosanskohercegovačkog parlamenta Dragutina Čovića Petrinji, koji je najavio pomoć gradova i općina s većinskim hrvatskim stanovništvom od 1,5 milijuna kuna za sanaciju šteta na petrinjskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: obnova, oštećeno, petrinja, potres, škole, tomislav paljak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE