Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Papa Franjo podupire Svjetski sporazum o migracijama

U ponedjeljak je više od 150 zemalja svijeta u Marakešu usvojilo UN-ov Svjetski sporazum o migracijama

Objavljeno 16.12.2018
Alan Srčnik

Papa Franjo u nedjelju je izrazio potporu Svjetskome sporazumu o migracijama, pozvavši svjetsku zajednicu da se prema migrantima ponaša “odgovorno, solidarno i suosjećajno”.

“Svjetski sporazum čiji je cilj sigurna, solidarna i suosjećajna migracija usvojen je prošli tjedan u Marakešu”, podsjetio je Papa nekon Angelusa pred tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

“Želio bih da se međunarodna zajednica, zahvaljujući ovome sporazumu, prema migrantima ponaša odgovorno, solidarno i suosjećajno prema njima…, prema ljudima kojih su iz raznih razloga napustili domovinu”, rekao je argentinski Papa koji se od početka svojeg pontifikata zalaže za zaštitu i prava migranata.

U ponedjeljak je više od 150 zemalja svijeta u Marakešu usvojilo UN-ov Svjetski sporazum o migracijama.

Riječ je o dokumentu na 34 stranice koji donosi 23 cilja. Njima se želi osigurati “sigurna, uredna i regularna” migracija, uključujući zaštitu migranata od iskorištavanja i kršenja ljudskih prava.

Popis uključuje ciljeve koji se odnose na prikupljanje podataka, pružanje informacija migrantima, borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, ulaganje u razvoj vještina, osiguranje pristupa osnovnim uslugama i promicanje socijalne uključenosti i kohezije.

Stavlja se naglasak i na važnost smanjenja negativnih čimbenika zbog kojih su ljudi prisiljeni napuštati svoje zemlje te na upravljanje nacionalnim granicama na “integriran, siguran i koordiniran način”.

(Hina)

Tagovi: marakeš, migracije, migranti, papa franjo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE