Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Papa imenovao tri žene u ured sinoda

Papa Franjo imenovao je u petak po prvi puta žene u jedan od ključnih vatikanskih odjela utemeljen prije više od 50 godina

Objavljeno 25.05.2019
Tamara Lemajić

Papa Franjo imenovao je u petak po prvi puta žene u jedan od ključnih vatikanskih odjela utemeljen prije više od 50 godina, a potez su kao znakoviti napredak pozdravile katoličke ženske skupine.

Tri časne sestre i jedna laikinja imenovane su savjetnicama u ured sinoda koji priprema najvažnije sastanke svjetskih biskupa svakih nekoliko godina na posebnu temu.

Biskupsku sinodu je 1965. kao reprezentativni i savjetodavni organ Katoličke Crkve osnovao papa Pavao VI. Glasnogovornik Vatikana je rekao da su ovo prve ženske članice u povijesti Sinode.

Dvije od četiri su Talijanke, sestra Alessandra Smerilli, profesorica ekonomije, i Cecilia Costa, profesorica sociologije. S njima su i sestra Maria Luisa Berzosa Gonzales iz Španjolske i sestra Nathalie Bocquart iz Francuske.

“Ovo je fantastična vijest jer do sada nije bilo načina da žene ikako utječu na sinode koje se pripremaju”, izjavila je Zuzanna Fliosowska, voditeljica međunarodne skupine “Glasovi vjere” koja promiče veću ulogu žena u Crkvi.

Prava žena je bila jedna od opetovanih tema na jednomjesečnoj sinodi biskupa u Vatikanu prošlog listopada na kojoj se raspravljalo o kršćanskoj mladeži.

Sinoda u kršćanstvu u užem smislu označava svaki crkveni sabor. U povijesti Crkve prve mjesne sinode zasjedale su već u II. stoljeću i na njima su se okupljali biskupi i svećenici radi rješavanja dogmatskih, moralnih ili disciplinskih pitanja. Sredinom III. stoljeća mjesne sinode prerasle su u pokrajinske. Poznate sinode bile su održane u Arlesu (314), Aleksandriji (318), Sardici (342–343), Rimu (382), Kartagi (418), Orangeu (529), Toledu (633) i Sutriju (1046). Iz hrvatske crkvene povijesti poznate su dvije splitske sinode (925. i 928).

(Hina)

Tagovi: papa, papa franjo, sinoda,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE