Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Parižani održali skup u znak podrške migrantima

Skup je bio predviđen i u ostalim gradovima, a njegova je svrha pružiti potporu "spašavanju u moru"

Objavljeno 07.10.2018
Josipa Maksimović

U Francuskoj je u subotu održan skup, na kojem su tisuće osoba odjevene u narančasto (boju prsluka za spašavanje) prosvjedovale, kako bi upozorile na stanje humanitarnog broda Aquarius i poduprle operacije spašavanja migranata.

Prosvjedi su bili predviđeni i u drugim francuskim gradovima, kao i u Madridu, Bruxellesu, Berlinu i Palermu na inicijativu udruge SOS Mediteran koja traži novu zastavu za brod pošto mu je Panama uskratila registraciju.

Svrha skupova je pružanje potpore “spašavanju u moru” i upozoravanje na “zločinačko nedjelovanje europskih vlada”.

“Ništa nije tiše od osobe koja se utapa. Danas želimo biti glasni”, objasnila je jedna volonterka udruge u Montpellieru,

U Marseilleu, sjedištu organizacije SOS Mediteran, gdje se nalazi Aquarius, na Starom mostu se okupilo 3500 ljudi, navela je policija.

U Parizu se okupilo 1000 ljudi, u Montpellieru 2000, u Rennesu 600 i stotinjak u Calaisu, gdje su prkosili zabrani gradskih vlasti.

Nakon što je Panama brodu ukinula svoju registraciju, a neke europske države najavile su da će kriminalizirati rad nevladinih organizacija u Sredozemnom moru, svrha je privući pozornost i pokazati da legitimnost organizacije SOS Mediteran proizlazi iz civilnog društva, rezimirala je u Parizu glasnogovornica udruge Sophie Rahal.

Dok je broj migranata u padu, broj poginulih raste, podsjetila je ona.

U 2017 . utopila se svaka 42. osoba, a ovog ljeta, između lipnja i rujna utopila se svaka 18. osoba.

Od početka operacija Aquariusa u veljači 2016. spašeno je 29.500 migranata u nešto više od 200 operacija spašavanja, prema podacima SOS Mediteran.

(Hina)

Tagovi: francuska, migranti, prosvjed, skup,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE