Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Patrijarh srpski Irinej kaže da još nije vrijeme za Papin posjet Srbiji

Patrijarh srpski Irinej poručio je  kako i dalje nije vrijeme za dolazak pape Franje u Srbiju, objavio je u utorak beogradski tisak

Objavljeno 03.07.2018
Alan Srčnik

Patrijarh srpski Irinej poručio je  kako i dalje nije vrijeme za dolazak pape Franje u Srbiju, objavio je u utorak beogradski tisak.

“Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome”, rekao je patrijarh Irinej za Blic, naglasivši kako o posjetu Pape nije bilo niti riječi tijekom susreta s državnim tajnikom Vatikana, kardinalom Pietrom Parolinom.

“O tome nijednu riječ nismo razmijenili. Ni s jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne”, naglasio je patrijarh Irinej.

Vrhovni poglavar SPC drži da je za posjet pape Franje prerano te da se njegovu dolasku “zbog svega što se dogodilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske” protivi i “veliki dio naroda”.

I prije nego je na mjesto vrhovnog poglavara Rimokatoličke Crkve izabran papa Franjo, dominirao je stav većine velikodostojnika SPC da bi se Papa prvo trebao pokloni žrtvama Jasenovca pa tek onda doći u Beograd.

Prema navodima Blica, nova tumačenja su da se ozračje mijenja zbog toga što Vatikan nije priznao Kosovo te zato što nije proglasio svetim Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa iz doba NDH, kojeg Srbija smatra suučesnikom ustaškog režima odgovornog za mnoge ratne zločine nad Srbima.

Za razliku od vrhovnog poglavara SPC, srbijanski šef diplomacije u potencijalnom posjetu pape Franje vidi samo korist za Srbiju.

“Moje stajalište kao državnika je da bi Papin posjet bio u interesu Srbije”, rekao je Dačić, objasnivši to poglavito važnim u “u kontekstu nepriznavanja Kosova”, čiji samoproglašenu neovisnost i državnost Vatikan nije službeno priznao.

“Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumijevanja za nas od pape Franje”, prokomentirao je Dačić za današnji Blic.

 

 

(Hina)

Tagovi: patrijarh pavle,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE