Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Piše OsijekNEWS: Uskoro noviteti na benzinskim postajama – Što će značiti nove oznake?

Na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju za gorivo na benzinskoj postaji, kao i na već novim vozilima, stajati će posebne oznake o udjelu biogoriva, odnosno o vrsti plinovitih goriva

Objavljeno 28.07.2018
Antonela Verković

Direktivom Europske unije određuje se infrastruktura za alternativna goriva u cijeloj EU. Ona obrađuje alternativna goriva, tj. njihovu jasniju prezentaciju građanima koji žive u Europskoj uniji. S ovom promjenom, određuje se novo označavanje vrsta goriva, od 12.listopada koje će biti primjereno na benzinskim postajama na svakom tipu goriva.

Oznake će biti postavljene u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, a predstavit će se i priručnici za nova vozila. Ubrajaju se mopedi, motocikli, tricikli i kvadricikli, osobni automobili, laka gospodarska vozila, teška gospodarska vozila te obični i putnički autobusi.

O ČEMU SE TOČNO RADI?

Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili E85. Ona će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do 5 posto, E10 do deset posto…), odnosno biogoriva u  gorivu. Vrijednost etanola je važna, jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminij…).

Procjena je, naprimjer u Njemačkoj, da 90 posto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. Prema svim izvorima, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5 posto etanola u gorivu.

DIZELSKA VOZILA

Preporuka je i da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil – kako bi mogli točiti ispravno gorivo. To se odnosi i na dizelska goriva. S njima i njihovim označavanjem će biti ista procedura kao i s benzincima, ali s jednom razlikom. Dizelska goriva bit će označavana kvadratom i slovno-brojčanim oznakom, naprimjer: B7 ili B10.

U ovom slučaju B7 znači do 7 posto udjela biogoriva (metilni ester masnih kiselina). Kvadratom i slovnom oznakom XTL označit će se sintetička dizelska goriva (nije dobiveno iz sirove nafte). Kao i kod motornog benzina, odnosno etanola, i kod dizela i njegove bio komponente također će trebati provjeriti usklađenost s vozilom koje imate.

Za plinovita goriva oznake su veoma jednostavne i signaliziraju o kojem se tipu goriva radi. Koristit će romb kao simbol za plinovita goriva i slovno-brojčana oznaka H2 za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin.

U 28 ZEMALJA EU KORISTIT ĆE SE OVE OZNAKE

Osim u svih 28 zemalja Europske unije, ove oznake će se koristiti u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, kao i u Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

Zasad je još jedino upitno hoće li se oznake postavljati u Velikoj Britaniji, koja je nakon Brexita izabrala drugačiji politički put. Pretpostavka je da će i tamo biti uvedene oznake na benzinskim postajama, jer će one biti postavljene na svim novim automobilima.

Informaciju donosi: HAK 

oznakebenzinidizel_28.7_osijeknews_jpg.

Tagovi: benzinske postaje, Direktiva EU, gorivo, oznake,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE