Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Pitanje! Nabrojte naših 11 europarlamentarki i europarlamentaraca!? Ne ide!? Ha? Znamo ih 4-5. A ostale?

Četiri (brojkom: 4) hrvatske europarlamentarke i parlamentarca imaju za sobom izvjesni rezultat. Od njih 11 :(

Objavljeno 16.04.2019
Alan Srčnik

Pitanje! Nabrojte naših 11 europarlamentarki i europarlamentaraca!? Ne ide!? Ha? Znamo ih 4-5. A ostale?

Četiri (brojkom: 4) hrvatske europarlamentarke i parlamentarca imaju za sobom izvjesni rezultat. Od njih 11. Što je zapravo tragično blizu trećine od 33,333%. Bez dnevnica, dodataka, naknada …, a koje nisu male – zaradili su cca. 6.200 eura mjesečno, poslije oporezivanja. Njih 11 u 60 mjeseci mandata ‘ubralo’ je na europskoj grani, kamo ste ih Vi poslali – cca. 4.100.000 eura. Ili cca. 372.000 eura svatko … Tko god je ostvario financijski manji rezultat za svoju zemlju – praktički je podbacio …

Jakovčić je osigurao Istrijanima upotrebu imena vina – Teran. Što je valjda važno, jer to svojataju Slovenci. Borzan je uskladila kvalitetu namaza za palačinke u cijeloj Europi. Što je isto važno, jer volimo palačinke. Petir se istknula osiguravanjem besplatnih obroka za veliki broj školske djece Hrvatske, čemu zaista moramo ‘skinuti kapu’, makar je to morala riješiti i hrvatska država, a ne da nam djeca gladuju, ovisna o njezinom angažmanu u ‘bijelom svijetu’, dok je Picula bio ‘strašan’ u borbi za energetsku tranziciju otoka … što god to bilo!? To je otprilike rezultat naših 11 europskih parlamentaraca u Bruxellesu. Ispričavamo se, ako smo nešto propustili …

U svibnju će građani i građanke Europske unije, pa tako i Hrvatske, imati priliku odlučiti tko će zastupati njihove interese u Europskom parlamentu.

Svoj glas mogu dati onima koji su ih već zastupali u proteklih pet godina, naravno uz pretpostavku da su zadovoljni njihovim dosadašnjim radom i zalaganjem – ili mogu zaokružiti neko drugo, novo ime.

Jutarnji list je objavio kratki rezime petogodišnjih angažmana jedanaest hrvatskih europarlamentaraca, a čije su aktivnosti, između ostalog, polučile rezultate od kojih, konkretno, Hrvatska zaista ima ponešto koristi.

Ivan Jakovčić, također je zaslužan i za pokretanje Strategije EU za Jadransku i Jonsku mikroregiju, kojom se otvorila nova perspektiva za razvoj i suradnju četiriju država članica te regije. U tom se dokumentu, objavljenom 2014. godine, prvi put spominje važnost gradnje Pelješkog mosta. Biljana Borzan u ovom je mandatu imala ključnu ulogu u Odboru za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane. Marijana Petir je od početka mandata isticala razvoj hrvatskog sela i dobrobit poljoprivrednika kao temelj svojeg angažmana, a zalagala se i za promicanje tradicionalnih općeljudskih vrijednosti. Zahvaljujući njezinom angažmanu, nekolicini hrvatskih škola odobrene su subvencije za obroke socijalno ugroženim učenicima. Tonino Picula je sudjelovao je u osnivanju Međuparlamentarne skupine za otoke, a lobiranjem je osigurao financijsku podršku u vrijednosti od dva milijuna eura, namijenjenu kao pomoć hrvatskim i europskim otocima u energetskoj tranziciji.

Radi razumjevanja cijele priče, naši zastupnici u Europskom parlamentu niti sjede niti odlučuju po nacionalnom ključu, već unutar zastupničkih klubova sestrinskih stranaka, a sukladno čemu je važna njihova moć i snaga u lobiranju, borbi i zastupanju hrvatskih interesa. Moraju biti ‘dosadni’ svojim kolegama, tražiti partnere, članove kluba koji imaju isti interes za svoju zemlju – i tada provući prijedlog. Jer, čak 70% Zakona koji se ondje donesu imaju reperkusije izravno na domaće zakonodavstvo, odnosno idu i kod nas u primjenu.

Dakle, sljedeći mjesec – dobro razmislite tko je to tko treba otići u europski parlament. Jer, idu po 4 milijuna eura za sebe, a koliko će od toga donijeti za Vas.

 

Tagovi: eu, europski parlament, izbori,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE