Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Plenković: Ako Hrvatska ne bude mogla kupiti zrakoplove kakve je odabrala, Vlada će poništiti odluku

 Premijer Plenković također je najavio da će se od početka sljedeće 2019. godine povećati i neoporezivi iznos moguće potpore za novorođeno dijete zaposlenika, sa 3.326 na 10.000 kuna.  

Objavljeno 31.12.2018
Marko Leskovar

Ako Republika Hrvatska zbog nastalih problema između Izraela i SAD-a ne bude mogla kupiti borbene zrakoplove F-16 Barak od Izraelaca, kakve je odabrala, Vlada RH će poništiti odluku o odabiru, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu Večernjem listu.

U novogodišnjem intervjuu Večernjem listu od ponedjeljka i utorka, predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković govorio je i o najavama za 2019. godinu u području porezne politike, gospodarstva i demografije, o hrvatskoj vanjskoj i EU politici te o odnosima sa susjednim državama.

Na upit je li Izrael imao pisanu potvrdu SAD-a da će dopustiti prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj kada su se javili na hrvatski natječaj za kupnju borbenih zrakoplova, premijer Plenković rekao je kako je “Izrael preuzeo obvezu da ishodi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona koji su bili ponuđeni, tj. F-16 Barak i koje je Hrvatska odabrala”.

“U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije suglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani. Očekujemo očitovanje Izraela s obzirom na nove okolnosti”,  istaknuo je Plenković.

“Kao što sam rekao javno prije tri tjedna, ako zbog problema koji su nastali na relaciji između Izraela i SAD-a ne budemo mogli kupiti avione kakve smo odabrali, Vlada će poništiti odluku o odabiru”,  rekao je premijer upitan što će Hrvatska učiniti i hoće li poništiti natječaj.

Vezano za nedavnu odluku predsjednice Republike o smjenjivanju svoga savjetnika Mate Radeljića, premijer je podsjetio kako je i prije bilo niz savjetnika koji su bili razriješeni, dodavši da je za njega riječ tek o kadrovskom pitanju u nadležnosti predsjednice.

Komentirajući Radeljićeve tvrdnje o navodnim prijetnjama koje mu je uputio djelatnik SOA-e, premijer Plenković rekao je da je SOA provela unutarnji nadzor te je utvrđeno da nije bilo nikakvih pritisaka niti prijetnji.

“Razgovarao sam s ravnateljem SOA-e. On me izvijestio kako je SOA provela unutarnji nadzor u vezi te teme te je potpuno otklonjena i najmanja sumnja da su rađeni pritisci ili prijetnje prema bivšem savjetniku. Ujedno, nadzor provodi i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost”, dodao je.

Na upit o aferi SMS premijer je naglasio kako je ta afera “vrlo loša jer upućuje na apsolutno neprihvatljiva ponašanja. Fabriciranje, tj. krivotvorenjem navodnih prepiski najviših političkih i pravosudnih dužnosnika nastojalo se destabilizirati političku scenu, institucije i pravni poredak. S obzirom na to da želimo jačati povjerenje u institucije, očekujem od policije, DORH-a i svih nadležnih službi da se ova afera rasvijetli do kraja”, dodao je.

Nema poreza na nekretnine

Vezano za provedenu poreznu reformu premijer je rekao da Vlada nastavlja smanjivati poreze, uključujući stope PDV-a, kao što se i obvezala svojim Programom.

“Naš porezni sustav danas je jednostavniji i pravedniji nego što je bio na početku mandata, uz ukupno porezno rasterećenje za građane i poduzetnike od 6,5 milijardi kuna. Temeljna procjena kod nove faze porezne reforme bila je da će snižavanje stope PDV-a na ključne živežne namirnice, pelene i lijekove od 1. siječnja 2019. polučiti bolji učinak nego snižavanje opće stope”, rekao je Plenković.

Vidimo da su trgovci već započeli sa spuštanjem cijena, što do sada i nije bio slučaj, tako da bi se to u konačnici trebalo osjetiti i na raspoloživim dohocima naših građana, dodao je.

Glede opće stope podsjetio je da je zadnjim izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost jasno propisano da opća stopa od 1. siječnja 2020. iznosi 24 posto.

“Prema tome, to nije upitno. Za ostale daljnje korake u pojedinim segmentima poreznog sustava, uključujući u ugostiteljstvu, još je prerano govoriti”, kazao je.

Upitan je li se potpuno odustalo od poreza na nekretnine, premijer Plenković rekao je: “Nema poreza na nekretnine”.

Osvrčući se na demografske mjere koje je provela njegova Vlada Plenković je naglasio kako vjerujem da su i pozitivne demografske brojke, prema kojima je u prvih deset mjeseci 2018. rođeno 351 dijete više u odnosu na isto razdoblje lani – dijelom i rezultat provedenih demografskih mjera.

“Kada imamo na umu da taj broj kontinuirano pada u zadnjih dvadeset godina, a 2017. godine rođeno je 981 dijete manje nego godinu prije, ovi najnoviji podaci ulijevaju umjereni optimizam”, ocijenio je premijer Plenković.

“Subvencioniramo stambene kredite za mlade, zahvaljujući čemu 5200 obitelji ima svoj dom. U sljedeće dvije godine očekuje se još 5 ili 6 tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da sagrade ili kupe kuću ili stan”, dodao je.

Uz sve to, rekao je, porezne reforme imale su izrazite pozitivne demografske učinke.

Premijer Plenković također je najavio da će se od početka sljedeće 2019. godine povećati i neoporezivi iznos moguće potpore za novorođeno dijete zaposlenika, sa 3.326 na 10.000 kuna.

Tagovi: plenković, vlada, zrakoplovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE