Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Plenković: Dvije milijarde eura za investicije u Hrvatskoj – riječi mu se pozlatile..

"Ove će godine Hrvatska imati rekordnu i najuspješniju turističku sezonu dosad. Do kraja godine očekujemo 19,5 milijuna dolazaka, 106 milijuna noćenja i prihod iznad 12 milijardi eura", veli Plenković

Objavljeno 24.10.2018
Josipa Maksimović

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, u Makarskoj je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u srijedu, povodom Dana grada, istaknuo da će investicije u Hrvatsku ove godine iznositi čak dvije milijarde eura – najviše do sad.

“Prošle godine investicije su iznosile milijardu i 840 milijuna eura, a ove godine će biti dvije milijarde što znači kako će ovo biti godina u kojoj će Hrvatska imati najviše investicija u jednoj godini.

Time ostvarujemo gospodarski rast,” istaknuo je Plenković u govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Makarske u povodu Dana Grada.

On je rekao kako je Makarska jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj te da ta činjenica ima udjela i u povoljnim turističkim rezultatima.

“Ove će godine Hrvatska imati rekordnu i najuspješniju turističku sezonu dosad. Očekujemo do kraja godine 19,5 milijuna dolazaka, 106 milijuna noćenja i prihod iznad 12 milijardi eura. Makarska je u tomu dala svoj obol,” rekao je premijer Plenković.

Kako je ocijenio, ovogodišnji turistički rezultati potvrđuju da je turizam s udjelom od 20 posto u BDP-u “jedna od ključnih grana za ekonomski razvoj Hrvatske na prihodovnoj strani našeg proračuna koji generira suficit od 3,15 milijardi kuna, a da nemamo ovu situaciju s brodogradnjom on bi bio najmanje  na toj razini i ove godine.

Dan Grada Maorske obilježava se u spomen na 24. listopada 1865., kada su tadašnje makarske vlasti odlučile da službeni jezik u Makarskoj bude hrvatski jezik. Po Plenkovićevim riječima, to govori o domoljublju i privrženosti našem identitetu jer Maraska je grad koji njeguje “našu vjeru i naš hrvatski identitet.”

Premijer Plenković je posebice pozdravio demografske mjere koje se poduzimaju u Makarskoj.
“Za svako novorođeno i drugo dijete grad Makarska daje 2.500 kuna a za svako sljedeće povećava se izdvajanje za 1.000 kuna.

To znači da vi vodite računa o ključnom problemu hrvatskog društva i hrvatske nacije u ovom trenutku. Vjerujem kako ćemo kombinacijom nacionalnih i lokalnih mjera doći i do napretka po pitanju prirodnog priraštaja i demografske obnove,” rekao je Plenković obraćajući se nazočnima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Makarske.

Plenković je također rekao kako je izgradnja dječjih vrtića jedna od ključnih tema politike demografska revitalizacije u Hrvatskoj dodavši kako mu je drago da se tako razmišlja i u Makarskoj.

Podsjetio je kako je vlada početkom svibnja ove godine na sjednici u Splitu donijela zaključke i koji će olakšati poteškoće u prometu koje Makarska ima tijekom turističke sezone.

“Ti zaključci se odnose i na rekonstrukciju križanja državnih cesta DC8 i DC512 i županijske ceste 6197 u vrijednosti oko 21 milijun kuna,” rekao je premijer.

Na svečanoj su sjednici ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i gradonačelnik Makarske Jure Brkan, potpisali ugovor o sufinanciranju obnove zgrade policijske postaje u Makarskoj.

Ministar Božinović je novinarima rekao kako će obnova zgrade policijske postaje u Makarskoj koštati 500.000 kuna, od čega će Grad Makarska osigurati 400.000 kuna,  a Ministarstvo unutarnjih poslova 100.000 kuna

(Hina)

Tagovi: investicije, plenković, turizam, zarada,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE