Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Plenković: Epidemiološka situacija je povoljna, popuštamo mjere u dva segmenta

"Proteklih sedam dana imali smo 3.652 potvrđena slučaja. Prosjek je 522 dnevno, a to je čak sedam puta manje nego prije mjesec i pol"

Objavljeno 29.01.2021
Ivona Amidžić

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak blago popuštanje epidemioloških mjera u dva segmenta – školstvu i sportu te istaknuo kako je situacija i dalje povoljna u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana, ali oprez je i dalje potreban.

“Proteklih sedam dana imali smo 3.652 potvrđena slučaja. Prosjek je 522 dnevno, a to je čak sedam puta manje nego prije mjesec i pol kada smo u tjedan dana imali preko 25.000 slučajeva. Smrtnost također pada premda ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Sve to govori da moramo nastaviti s odgovornošću, dodao je, a o tome se razgovaralo i na Europskom vijeću gdje s obzirom na nove sojeve virusa uputilo na izniman oprez svih država članica i želju da se eventualnom postrožavanju ili popuštanju mjera pristupa koordinirano.

Također, nakon rasprava u Vladi i sa Stožerom, a zahvaljujući odgovornosti građana i poduzetim mjerama, u poziciji su da od 1. veljače popuste mjere, ali samo u dva segmenta, najavio je premijer.

Jedan segment se odnosi na osnovnu školu, odnosno na mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito onih koje se odvijaju vani na zraku, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti.

Mjere će revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije jer je cilj prebroditi zimske mjesece sa što manje negativnih posljedica na zdravstveno stanje.

“S obzirom na to da su nastali određeni zastoji i usporavanje u distribuciji cjepiva, mislim da je vrijeme za jedan signal optimizma, ali isto tako za vrlo visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize trendova u Europi i kod nas, odlučili zadržati se na ova dva pravca djelovanja”, poručio je Plenković.

Božinović pojasnio popuštanje mjera za osnovne škole i sport na otvorenom

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da se, u sklopu popuštanja epidemioloških mjera, od 1. veljače svi učenici osnovnih škola vraćaju u učionice, te se dopuštaju treninzi i rekreacija na otvorenom prostoru.

Zbog pozitivnih trendova odlučili smo se za popuštanja koja nisu velika, ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu i odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Od ponedjeljka se proširuje i mogućnosti za bavljenje sportom, što uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Omogućuje se i korištenje bazena i balona za pojedinačne beskontaktne sportove, jer se u tim sredinama virus sporije širi zbog klora i prozračnosti.

Popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija, kao što su tuševi i svlačionice.

“Još uvijek nije trenutak za otvaranje sportskih dvorana za sport”, istaknuo je Božinović.

Također je ustvrdio da Hrvatska, uz Estoniju, trenutno ima najblaži režim epidemioloških mjera u EU.

Nove mjere vrijedit će od 1. do 15. veljače, a Božinović se nada da će nakon toga uslijediti njihovo novo revidiranje.

Potres: Pronašli smo dobre okvire za kompromis

Što se tiče aktivnosti nakon potresa, Plenković je rekao da su imali raspravu o Zakonu, sutra će biti izglasavanje u Saboru.

“Mislim da smo pronašli dobre okvire za kompromis. Prihvatit ćemo i neke amandmane koji će poboljšati tekst i riješiti neke nedoumice”, dodao je.

Osobito su tu jasni što se tiče Siska s obzirom na to da je on jedina jedinica lokalne samouprave u okviru Sisačko-moslavačke županije koja je u višem stupnju indeksa razvijenosti, ali smatraju da je predloženo rješenje dobro i povoljno te da zaokružuje smisao Zakona s obzirom na razmjere šteta.

Zahvalio se službama, volonterima i svima koji su angažirani na saniranju šteta od potresa koji je bio prije mjesec dana.

Ministarstvo graditeljstva koordinira sve aktivnosti na procjenama šteta te će u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja pripremiti novi zahtjev za Europski fond solidarnosti s obzirom na štete nastale u potresu, najavio je.

Vezano za jučerašnju raspravu o Nacionalnoj razvojnoj strategiji, Plenković je rekao da će prihvatiti jedan amandman sugeriran nakon rasprave.

“Mislim da smo jučer zaista nastojali objasniti sve što je sadržano u tom dokumentu važnom za razvoj Hrvatske u sljedećih 10 godina. Žao mi je što oporba nije pokazala dovoljno niti shvaćanja niti razumijevanja za relevantnost ovog dokumenta”, istaknuo je Plenković.

Nema dojam da će oni taj dokument podržati, što smatra velikom strateškom pogreškom.

“Riječ je o uključivom dokumentu koji se odnosi na sve. Biti dio onih političkih opcija koji će propustiti podržati ovakav dokument po meni nije osobito mudro”, ocijenio je premijer.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: božinović, epidemiološke mjere, plenković, popuštanje, škole, sport,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE