Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Plenković: I Austrija bi otvorila tržište rada da nije bilo migrantske krize

Činjenicu da je 27 od 28 zemalja Unije potpuno liberaliziralo svoje tržište rada za hrvatske državljane, Plenković smatra uspjehom

Objavljeno 02.07.2018
Alan Srčnik

Da nije bilo migrantske krize i Austrija bi hrvatskim državljanima potpuno otvorila tržište rada, izjavio je u ponedjeljak predsjednik vlade Andrej Plenković.

Nakon što je Slovenija u petak objavila da hrvatskim državljanima ukida ograničenje na svojem tržištu rada, Austrija je ostala jedina zemlja EU-a u kojoj je ta mjera ostala na snazi.
“Da nije ove migrantske krize i ovog šireg konteksta, otvorili bi i oni tržište, 100 posto”, kazao je Plenković na marginama konferencije “Pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji” u organizaciji HGK.

Činjenicu da je 27 od 28 zemalja Unije potpuno liberaliziralo svoje tržište rada za hrvatske državljane, Plenković smatra uspjehom.

“Da nemamo demografskih problema, ovo bi bilo doživljeno kao uspjeh. To je i bio cilj, jedan od glavnih magneta za članstvo bila je jedna od te temeljne četiri slobode – slobodno kretanje radnika”, rekao je Plenković.

Premijer je kazao da se kao hrvatski građanin u EU-u osjeća dobro i pozitivno.

“Ostvarili smo strateški cilj – ulazak u zajednicu najrazvijenijih zemalja, gdje se živi daleko najbolje. Naše članstvo pomoći će i dizanju standarda i kvaliteti života te uređenosti društva”, rekao je.

(Hina)

Tagovi: eu, plenković,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE