Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Plenković: Na izborima za Europski parlament HDZ će uvjerljivo pobijediti

"... mi smo jedina prava hrvatska i europska stranka", rekao je premijer

Objavljeno 04.02.2019
Lucija Tokić

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković ustvrdio je u nedjelju u Imotskom kako će na izborima za Europski parlament u svibnju HDZ uvjerljivo pobijediti i potvrditi da je najjača državotvorna stranka u Hrvatskoj iako “neke populističke stranke imaju zadatak preuzeti dio biračkog tijela HDZ-a”.

“Promislite dobro kad krene kampanja i kad vam u Imotski dođu razni pričati o državotvornosti, nacionalnom interesu i optuživati HDZ za veleizdaju i slične budalaštine, onda im vrlo jasno i čvrsto odgovorite da im priča ne stoji i da mogu privući svojih malih tri, četiri, pet posto ako budu sretni da dođu do (izbornog) praga,” rekao je Plenković obilježavanju 29. godišnjica osnutka HDZ-a u Imotskom.

Po Plenkovićevim riječima, onima koji budu pričali takve priče također treba reći da većina ozbiljnih, odgovornih i informiranih ljudi zna što je napravila HDZ-ova vlada i cijene to te će znati odabrati tko su njihovi pravi predstavnici.

“HDZ će još jednom uvjerljivo pobijediti na Europskim izborima jer smo mi jedina prava hrvatska i europska stranka”, rekao je.

Također je naglasio kako je HDZ najsnažnija državotvorna, domoljubna, demokršćanska i narodnjačka stranke u Hrvatskoj.

Prema anketama HDZ nije izgubio podršku javnosti

Po njegovim riječima u hrvatskoj političkoj praksi stranke koje su na vlasti uglavnom znatno gube podršku javnosti, ali relevantne ankete pokazuju kako se to HDZ-u ovaj put nije dogodilo, dok je SDP-u istodobno sada podrška javnosti gotovo prepolovljena, a “protestne stranke” nemaju nikakva rješenja.

“Neke od stranka populističke orijentacije imaju zadatak preuzeti dio biračkog tijela HDZ-a i to im je jedini cilj”, ustvrdio je Plenković koji smatra kako će biti i stranaka koje će zastupati teze o održavanju referenduma o izlasku iz Europske unije.

“To će zvučati primamljivo pošto će govoriti – ‘što će nama drugi odlučivati’. Ali..to su jednostavno laži,” rekao je Plenković te pritom spomenuo kako je za izgradnju Pelješkog most Hrvatska od Europske unije dobila 357 milijuna eura, a za obnovu zračne luke 165 milijuna.

Između ostalog, osvrnuo se i na stanje u hrvatskoj brodograđevnoj industriji rekavši kako je u proteklih 30 godina u tu gospodarsku granu država izdvojila 31 milijardu kuna subvencija, ali da ulaskom u EU subvencije više nisu moguće.

“Akteri kao što su Brodosplit, Brodotrogir, 3, maj i Uljanik ostali su na tržištu. Neki se bore i traže svoje niše a neki su u tom razdoblju donosili pogrešne poslovne odluke i nisu ispunili ono što su trebali a dobili su državna jamstva,” kazao je Plenković.

Plenković: “Intervencijski plan” za Imotsku krajinu kroz program Ministarstva regionalnog razvoja

Plenković je naglasio da Vlada kroz program Ministarstva regionalnog programa i EU fondova priprema “intervencijski plan” za Imotsku krajinu.

“Želimo posebnim pristupom i financijskom potporom doprinijeti gospodarskom razvoju tog kraja i omogućiti kvalitetniji život, bolje prometno povezivanje te podići na višu razinu energetsku i komunalnu infrastrukturu i doprinijeti otvaranju radnih mjesta,” poručio je Plenković na skupu u Imotskom.

Spomenuo je i kako je HDZ, između ostalog, bio suočen i s ideološkim pitanjem u vezi konvencije Vijeća Europe o zaštiti žena od nasilja i sprječavanju nasilja u obitelji. “Ta konvencija je stvorena da se bavi društvenim problemima koji nisu samo u Hrvatskoj, ona je napravljen da bi pomogla zemljama i institucijama – zakonski, financijski i operativno, da sprječavaju takvo ponašanje. To je ono što ova Vlada radi”, rekao je te dodao da s time u vezi postoji sporazum osam ministarstava što se prenosi i na lokalnu razinu te će kroz vrijeme taj mehanizam ojačati prevenciju, a kažnjavati one koji se ponašaju protiv hrvatskih propisa a naravno i međunarodnih.

(Hina)

foto:  HINA/ Baldo MARUNČIĆ/ ik

Tagovi: andrej plenković, europski parlament, hdz,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE