Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Plenković: Treba raditi dobro za gospodarsvo i čuvati javnozdravstveni sustav

"Uopće mi nije jasno kako se može dovoditi u pitanje održavanje izbora. Izbori će biti 5. srpnja, za to je nadležan DIP"

Objavljeno 24.06.2020
Ivona Amidžić

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković poručio je da datum parlamentarnih izbora ostaje 5. srpnja te da mudrim i pametnim balansiranjem treba raditi dobro za hrvatsko gospodarsvo, a pri tom čuvati javnozdravstveni sustav.

Na novinarsko pitanje ostaje li isti dan parlamentarnih izbora, Plenković je potvrdno odgovorio.

“Naravno da ostaje isti. Uopće mi nije jasno kako se može dovoditi u pitanje održavanje izbora. Izbori će biti 5. srpnja, za to je nadležan DIP. Nikakvi spinovi i uglavnom oporbene teze o nekakvoj nesigurnosti ne stoje. Hrvatska danas bez obzira na 20 ili 19 slučajeva, je i dalje među tri zemlje EU, koje imaju najmanje aktivnih slučajeva Covida-19 na milijun stanovnika i to je poruka Hrvatske kao sigurne zemlje.”

Na upit dolazi li u Bakar (nakon što je bio na teniskom turniru u Zadru) negativan ili pozitivan, Plenković je odgovorio – negativan. “Sada imam puno iskustva u posjećivanju Hrvatske, točno znam što radim i kako se ponašam, ne dovodim sebe ni druge u opasnost.”

Rekao je da je da nije bio nervozan dok je čekao rezultat testiranja na koronavirus te da je obavio već treće testiranje. Osobno se, kaže, može testirati svaki dan, ali ne vidi da je to nužno. No ako tako epidemiološke preporuke nalažu, to mu nije problem.

Plenković je kazao da su iz SDP-a najprije podcjenjivali Covid-19, a zatim govorili da će biti 400 tisuća nezaposlenih. Naglasio je da nema toliko nezaposlenih, zahvaljujući Vladi i iskoraku u kojem je dano 6 milijarda kuna za plaće za tri mjeseca, dodavši da će se to nastaviti za sektore za koje je to potrebno.

“Pri tom smo”, rekao je, “osigurali financiranje proračuna. Zadnji puta kada smo izdavali obveznice na međunarodnim tržištima, bio je takav interes da smo mogli izdati obveznica za 9 milijarda eura, a mi smo se zadržali na 2 milijarde.”

Nastavio je da su od stručnjaka dobivene jasne indikacije da je za Covid-19 pouzdano utvrđeno da ima najniži intenzitet za vrijeme ljetnih mjeseci te da su svi puno skeptičniji što nas očekuje na jesen. “Upravo zato je naša odluka, vođena zdravstvenom sigurnošću građana, da nam trebaju izbori i novi legitimitet sada, kada je bolest na najnižem intenzitetu, da bismo mogli oformiti vlast i suočiti se i s ekonomskim i javno zdravstvenim izazovima u jesen.”

“To što sada imamo nešto povećani broj, to je lokalizirano na nekoliko točaka u Hrvatskoj, a dignuti veću skrb ponovno moramo u zdravstvenim ustanovama i domovima umirovljenika. Moramo se naučiti i živjeti s Covidom-19 dok god na globalnoj razini ne bude lijeka i cjepiva.”

Odgovarajući na pitanje o teniskom turniru u Zadru, Plenković je kazao da treba vidjeti jesu li organizatori poduzeli sve što su trebali. Ocijenio je da je namjera organizatora bila jako dobra, dovesti top svjetske tenisače. “Ovo što se dogodilo s jednim, dva igrača, par trenera, u ovom trenutku vidimo da je to to, vidjet ćemo hoće li biti drugih posljedica. Prvi testovi od jučer su izgleda dosta dobri, jer nitko nije pozitivan osim jednoga dječaka.”

Što se tiče susreta s tenisačem Novakom Đokovićem, Plenković je rekao: “Mi smo se pozdravili, zahvalio sam mu što je turnir u Zadru, fotografirali smo se i otišli dalje. Što se toga tiče, mislim da nema nikakve bojazni.”

Na pitanje može li to Zadar koštati turističke sezone, Plenković je kazao da ne može. “Koštat će ga toliko koliko ga sami budemo medijski spinali, pa budite malo oko toga i razumni. Postoji dio ljudi koji silno želi da sve bude negativno, a naša je zadaća da učinimo sve da u Hrvatskoj bude pozitivno, ali ne u smislu testiranja na Covid-19, nego turizma i razvoja.”

Plenković je kazao da ako se svedemo na to da ćemo se ponovno limitirati neće biti obrta, prihoda, gospodarskog aktivizma. “Tu moramo mudri i pametnim balansiranjem raditi dobro za hrvatsko gospodarstvo, čuvati pri tom javnozdravstveni sustav,” rekao je.

Na pitanje razmišlja li se o pooštravanju mjera na granici sa Srbijom, odgovorio je da smatra će o tome stožer voditi računa. “Ako se pokaže da je baš veliki broj novozaraženih na temelju verificiranog dolaska iz neke od zemalja poput Srbije, normalno da se mogu odmah postrožiti mjere na granici.”

Na upit o izjavama slovenskog ministra zdravlja, Plenković je rekao da su slovenski turisti među najbrojnijima u Hrvatskoj, da je sa Slovenijom dogovoreno međusobno otvaranje granica prije nego s drugima.

“Normalno je da svaki ministar zdravstva prati situaciju u drugim zemljama kao što i mi pratimo. Vjerujem da ćemo držati pod kontrolom broj novozaraženih i da ćemo osigurati normalno kretanje slovenskih državljana u Hrvatskoj i hrvatskih u Sloveniji, to je u interesu i jednima i drugima.”

Plenković je još kazao da je nositelj izborne iste HDZ-a u sedmoj izbornoj jedinici zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, kazavši da je po kandidatima to jedna od najjačih lista te stranke. Rekao je da je zadnji puta HDZ u njoj dobio šest mandata, da sada očekuje minimalno toliko, a volio bi da bude i sedam mandata.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: COVID-19, izbori, koronavirus, plenković,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE