Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Plenkoviću je najveća želja uništiti Most, evo i zašto …

HDZ je želio u tišini posegnuti za dodatnih 2.5 milijuna kuna za kampanju za europske izbore te ionako neravnopravnu izbornu utakmicu okrenuti dodatno u svoju korist

Objavljeno 03.04.2019
Andrija Lukretić

Više od trideset sati saborske rasprave bilo je potrebno da bi HDZ bio potpuno raskrinkan pred hrvatskom javnošću. Zastupnici Mosta uložili su gotovo 900 amandmana na Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma i branili ih u maratonskoj raspravi koja je stranku premijera Plenkovića zamalo ostavila plitkih džepova. HDZ je želio u tišini posegnuti za dodatnih 2.5 milijuna kuna za kampanju za europske izbore te ionako neravnopravnu izbornu utakmicu okrenuti dodatno u svoju korist i okupirati medijski prostor.

Da stvar ipak ne prođe ispod radara pobrinuo se Most koji je tako još jednom stao na žulj Andreju Plenkoviću.

– Treba biti pošten i priznati: Most je HDZ-u, SDP-u i javnosti pokazao kako izgleda politička borba, ni četiri milijuna kuna HDZ-u u kampanji neće biti korisna kao Mostu izazivanje maratonske sjednice Sabora, komentirao je urednik Telegrama Jasmin Klarić potez Mosta koji ih je prometnuo u glavnu opoziciju Plenkovićevom HDZ-u.
Kolumnist Indexa Goran Vojković otišao je korak dalje i zahvalio Mostovcima na otporu vladajućoj kasti koja je zarobila Hrvatsku:

– Tridesetak sati saborske rasprave tijekom kojih je Most (hvala im na tome!) natjerao Sabor na neprekidni rad pokazalo je samo jedno. Nama više ne upravlja stranka. Ne upravlja koalicija. Nama upravlja kasta koja se pretplatila na naš proračunski novac i ne pušta nas, kao kakav parazit iz znanstveno-fantastičnog filma. Pa vi i dalje vjerujte da je porez koji plaćate za medicinske sestre, vrtiće i socijalu za bakice bez mirovine, napisao je u svojoj redovnoj kolumni za portal Index.hr Goran Vojković.

Da Plenkovićev strah od Mosta nije bezrazložan, smatra i kolumnist Marijan Opačak s portala Direktno.hr, tradicionalno bliskog vladajućoj stranci.

– Zastupnici Mosta pokazali su cijeloj hrvatskoj javnosti da su takvi kakvi jesu (…) jedina oporba u Hrvatskom saboru. Dok su oni održavali noćnu maratonsku sjednicu zastupnici najveće oporbene stranke SDP-a odradili su brzu novinsku konferenciju i zatim otišli kućama, komentirao je Opačak.

Jasno je da HDZ i SDP igraju istu igru već godinama, samo s vremena na vrijeme zamijene uloge. Most je svojom pojavom tu igru ogolio, a zatim ju u nekoliko navrata i ozbiljno ugrozio. Još dok su bili dio vlade, Mostovci su otvorili arhive kao preduvjet za lustraciju, HDZ-ovi ministri uz koje su se vezale afere pod njihovim pritiskom odlaze iz Vlade, zaustavili su prodaju HEP-a kojega je Grupa Borg željela poharati na isti način kao Agrokor, a Božo Petrov istaknuo se i kao prvi političar koji je odbio dati još novca Ivici Todoriću koji je dugi niz godina imao uspješnu suradnju s objema najvećim strankama.

Za razliku od poslušničkih koalicijskih partnera na kakve je HDZ navikao i kakve je naposljetku ponovno dobio u HNS-u, SDSS-u, Milanu Bandiću i odbjeglim Milanovićevim SDP-ovcima, Most je dvaput pokazao da obraz nema cijenu i napustio fotelje u vladi kad su etički principi na kakvima je inzistirao bili prekršeni.

Posljednja akcija koja je prometnula Most u najozbiljniju opozicijsku stranku dovukla je u petak u ponoć premijera i njegove zastupnike u Sabor. Plenkoviću je u tom trenutku postalo jasno da Most nije oslabio odlaskom iz vlade i da još uvijek predstavlja pravu političku prijetnju. Zato ne treba čuditi to što je proces stvaranja novih političkih aktera pred europske izbore dodatno pojačan jer samo HDZ profitira od rasipanja glasova.

Premijerova frustracija Mostom najbolje se vidjela kod njegovog pokušaja nasrtanja na Nikolu Grmoju. Fizički obračun s jednim od lidera opozicije u parlamentu nije si dozvolio nijedan predsjednik vlade u Europskoj uniji. U klubu kojemu Plenković toliko voli pripadati to je nezamislivo.

Možda je to jedna od ‘europskih tema’ koje će HDZ, prema Plenkovićevim riječima, otvoriti u ovoj kampanji zahvaljujući dodatnom novcu koji bi uzeli u tišini da nije bilo Mosta. A taj je novac mogao biti puno bolje iskorišten za druge stvari koje su u izravnom interesu građana.

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Tagovi: eu, eu izbori, europski parlament, hdz, izbori, most, most nl, sdp,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE