Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Počela akcija “Mir i dobro” – pirotehnika zabranjena maloljetnicima

MUP i ove godine provodi akciju "Mir i dobro" s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava

Objavljeno 17.12.2020
Ivona Amidžić

U povodu početka operativne akcije “Mir i dobro”, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova su upozorili na opasnosti od upotrebe pirotehnike, podsjetili da je njezino korištenje zabranjeno maloljetnicima te pozvali nastavnike i roditelje da budu primjer najmlađima.

“Sva pirotehnika zabranjena je za osobe mlađe od 18 godina, osim prskalica koje su dopuštene i za starije od 14 godina”, istaknuo je Nikola Turkalj (Ravnateljstvo Civilne zaštite) na online konferenciji namijenjenoj predstavnicima škola koju su zajedno održali Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ujedno je pozvao roditelje i nastavnike da svojim primjerom pokažu da blagdani mogu proći u miru, bez pirotehnike.

MUP i ove godine provodi akciju “Mir i dobro” s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija počinje danas i trajat će do 10. siječnja.

Prodaja pirotehničkih sredstava u specijaliziranim trgovinama također počinje danas i trajat će do 1. siječnja. Njihova upotreba dopuštena je samo punoljetnim osobama i to šest dana u godini – od 27. prosinca do 1. siječnja.

Kazne za nedozvoljeno korištenje kreću se od 5.000 do 15.000 kuna, a kazne za skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva oko 1.500 kuna, napomenuo je Turkalj.

Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe iznio je podatke da je tijekom prošlogodišnje akcije “Mir i dobro” policija evidentirala 14 tjelesnih ozljeda od pirotehničkih sredstava, tri teške ozljede i 11 lakših. Među njima teško su ozlijeđena dvojica 16-godišnjaka, a dvojica sedmogodišnjaka bili su najmlađe žrtve petardi.

Tijekom prošlogodišnjih blagdana koristilo se i oružje kojim je propucano 11 različitih objekata, osobnih automobila, stanova i kuća. Oduzeto je 58 različitih vrsta oružja, oko 6.500 komada streljiva, 15 komada eksplozivnih sredstava – ručnih bombi i sl., te oko 1.000 komada pirotehničkih sredstava.

Pirotehniku kategorije F2 mogu koristiti samo punoljetne osobe na otvorenim prostorima gdje nema osoba ili predmeta kojima bi se mogla nanijeti šteta, istaknuo je Vukoja.

Naglasio je i važnost rukovanja u skladu s uputama te opasnost od prilaženja petardama koje su zatajile.

Dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti  naveo je da su najčešći korisnici pirotehnike tinejdžeri, a najčešće ozljede otrgnuća prsta, šake, ozljede oka, uha i lica.

“Oko 3.000 djece i tinejdžera svake godine zatraži pomoć u ambulantama, 300-injak ih bude ozbiljnije ozlijeđeno i dio njih završi i na bolničkom liječenju.

Najteži slučajevi opeklina i otrgnuća tkiva mogu dovesti do trajnog invaliditeta, upozorio je Barčot koji je izdvojio nekvalitetna pirotehnička sredstva kao najčešći uzrok ozljeda.

“Ako već obitelj mora uživati u pirotehnici, neka to bude pod kontrolom, strogo po uputama proizvođača i na sigurnoj udaljenosti za djecu”, poručio je Barčot.

“Dragi odrasli,

posebice sada, u doba pandemije uzrokovane virusom COVID – 19, tijekom nadolazećih Blagdana, budite razboriti  i odgovorni.  Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.

Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!

U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava,  obvezno  proučite upute  o  načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz  striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti.

Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.

Želimo da Vam blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju!”

Pročitajte savjete policije u brošuri „Mir i dobro“ i pogledajte videospot.

I upoznajte se, pogledom na infografike, kako o ovoj temi, kroz likovne ilustracije,  razmišljaju mladi  – učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Grada Zagreba.

(tekst: Hina)

foto: MUP (screenshot)

Tagovi: maloljetnici, MUP, petarde, pirotehnika, policija, zabrana,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE