Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Počela humanitarna akcija Zaklade Ana Rukavina

Tradicionalni koncert na Trgu bana Jelačića zbog pandemije neće se održati...

Objavljeno 02.12.2020
Ivona Amidžić

Zaklada Ana Rukavina izvijestila je u utorak kako je počela humanitarna akcija “Želim život” te pozivom na 060-9000 građani mogu donirati za unaprjeđenje hrvatske hematologije, a tradicionalni koncert na Trgu bana Jelačića zbog pandemije neće se održati.

“Kao i prethodnih godina, cilj akcije je prikupljanje sredstava za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija”, poručili su iz Zaklade.

Pozivom na broj 060 9000 građani će do 31. prosinca moći donirati pet kuna (plus PDV). Iz zaklade su istaknuli da zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, ove godine neće biti tradicionalnog humanitarnog koncerta na Trgu bana Jelačića.

“Prvi put nakon 14 godina neće se održati tradicionalni božićni koncert na Trgu bana Josipa Jelačića zbog pandemije bolesti covid-19. Zahvaljujemo svim zdravstvenim radnicima, spremačicama, medicinskim sestrama, liječnicima koji danonoćno bdiju nad ljudskim životima. Anin vapaj i želja za životom nikada nisu imali više smisla nego danas, kada je želja za zdravljem i životom kakav smo poznavali, želja svih nas”, poručila je u priopćenju upraviteljica Zaklade Ana Rukavina Marija Rukavina.

Međutim, istaknuli su, u suradnji s Novom TV emitirat će blagdanski program, u sklopu  kojeg će se 19. prosinca prikazati televizijski koncert “Želim život” uz izvedbe estradnih pjevača Severine i Petra Graše i drugih.

Program će se emitirati na Novoj TV te na internetskom portalu i Facebook stranici Dnevnik. hr.

Zaklada kao izvor nade za 125 oboljelih pacijenta

Radom Zaklade Ana Rukavina, koja je utemeljena nakon smrti novinarke Ane Rukavine, omogućeno je osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine u sklopu KBC-a Zagreb, čime je nadu za spas života dobilo 125 oboljelih pacijenata, proširen je Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica sa 150 na više od 65.000 darivatelja. To Hrvatsku, ističu iz zaklade, čini 11. državom u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te 8. u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika.

Naveli su i da je Zaklada Ana Rukavina od početka 2020. do danas donirala hrvatskom zdravstvu novac za opremu i projekte u vrijednosti od 592.270,94 kune.

Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ donirali su mobilni ultrazvuk u vrijednosti od 331.650 kuna te početkom pandemije respirator u vrijednosti od 187.500 kuna, Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek medicinski hladnjak za skladištenje prikupljenih uzoraka u vrijednosti od 38.120,94 kuna. Također, Hrvatskom društvu za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju donirali su 35 tisuća kuna za projekt koji se bavi psihosocijalnim aspektima djece oboljele od hemato-onkoloških bolesti.

“Kao zalog za budućnost, Zaklada je omogućila stručno usavršavanje mladim liječnicima te je dosad sedmero liječnika iz Republike Hrvatske dobilo priliku usavršavati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije kako bi po povratku mogli pomoći pacijentima u domovini”, naveli su iz Zaklade Ana Rukavina.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: humanitarna akcija, zaklada ana rukavina, želim život,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE