Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Počela rasprava o pravilniku o napredovanju i nagrađivanju učitelja

Divjak: Pravilnik je definitivno iskorak u sustav koji njeguje izvrsnost i inovativnost

Objavljeno 02.01.2019
Lucija Tokić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je danas Prijedlog pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, koji, kako je rečeno, povećava transparentnost napredovanja i prvi put potiče dionike školstva na izvrsnost i inovativnost.

Ovo je definitivno iskorak u sustav koji njeguje izvrsnost i inovativnost. On potiče učitelje da se usavršavaju te da budu drugima dobar primjer, kazala je ministrica Blaženka Divjak.

Naglasila je da se bitno povećava transparentnost procesa jer odlučivanje o napredovanju nije više u rukama jednog čovjeka.

Taj se sustav zloupotrebljavao za kažnjavanje onih koji nisu bili podobni kao što je bilo slučajeva za učitelje koji su aktivno radili na Cjelovitoj kurikularnoj reformi, kazala je i dodala da je prema novom prijedlogu napredovanje i nagrađivanje pod nadzorom stručnih povjerenstava, te da je uzet u obzir znatno šiti opseg kriterija.

Prijedlog Pravilnika koje je nakon anketiranja učitelja nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima dobio više od 1300 prijedloga, krenuo je u srijedu u javno savjetovanje i mogao bi stupiti na snagu tijekom proljeća.

Pravilnik, koji se mijenja nakon 23 godine, prati i natječaj za godišnje nagrađivanje 500 najboljih, koji će za Dan učitelja dobiti po 10 tisuća kuna nagrade, a mogu se uzastopno natjecati svake godine, rečeno je.

Pravilnik uvodi zvanje izvrsnog savjetnika, pored dosadašnjih zvanja mentora i savjetnika, a njegova plaća bi mogla biti veća oko 30 posto od uobičajene.

Novi pravilnik ima dva do tri puta više bodova od starog, koji se dobivaju na temelju vrednovanja doprinosa kroz osam kategorija i 66 kriterija.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: blaženka divjak, pravilnik, učitelji,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE