Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Počeo je Mjesec hrvatskoga jezika – poziv na “Sat hrvatskoga jezika u Institutu”

Manifestaciju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika, koji je proglasio UNESCO 1999. godine i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine

Objavljeno 22.02.2021
Ivona Amidžić

Mjesec hrvatskoga jezika počeo je u nedjelju, a iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje pozvali su sve osnovne i srednje škole da do 17. ožujka dođu na virtualni “Sat hrvatskoga jezika u Institutu”.

Mjesec hrvatskoga jezika manifestacija je koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika, koji je proglasio UNESCO 1999. godine i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

U Mjesecu hrvatskoga jezika, koji se već niz godina obilježava u Hrvatskoj, ali i svugdje gdje se govori hrvatskim jezikom, posebna se pozornost usmjeruje na jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta – hrvatski jezik, koji je unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti, ističe Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Čuvati svoj jezični, ali i nacionalni identitet

Podsjeća da je od 2013. godine hrvatski jezik 24. službeni jezik Europske unije, što je jedno od najvećih priznanja hrvatskomu jeziku. I to je bio jedan od razloga što je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, središnja nacionalna ustanova za proučavanje i normiranje hrvatskoga jezika, pokrenuo manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika kako bismo u zajednici europskih jezika i nadalje čuvali svoj jezični, ali i nacionalni identitet kao najveću vrijednost koju donosimo u europsku obitelj.

Zbog epidemioloških okolnosti mnoge aktivnosti obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika iz ranijih godina nažalost neće biti moguće provoditi, ali je Institut odlučio, prilagođavajući se situaciji, pozvati sve osnovne i srednje škole da do 17. ožujka dođu na virtualni “Sat hrvatskoga jezika u Institutu”.

Institutski će znanstvenici tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika održavati brojna predavanja iz hrvatskoga jezika na digitalnim platformama, i to prema dogovoru i rasporedu s profesorima i nastavnicima hrvatskoga jezika, najavili su iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Zato poziva sve zainteresirane učitelje, nastavnike i profesore hrvatskoga jezika da im se jave na adresu e-pošte ured@ihjj.hr kako bi se dogovorili za termin predavanja.

Istaknuto je da znanstvenici Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje priredili brojne zanimljive teme iz svih područja proučavanja hrvatskoga jezika, primjerice: Povijest hrvatskih pisama, Podrijetlo osobnih imena, Anglizmi u hrvatskome jeziku, Germanizmi u hrvatskome jeziku, Kako nastaje rječnik?, Jezični savjeti, Veliko i malo početno slovo, Mrežni jezični izvori i jezične igre, Hrvatski dijalekti i njihovo očuvanje, Jezik društvenih mreža i brojne druge.

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje poziva sve govornike hrvatskoga jezika da zajedno s njima obilježe Mjesec hrvatskoga jezika od 21. veljače do 17. ožujka te Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače, koji je na prijedlog te središnje nacionalna ustanova za proučavanje i normiranje hrvatskoga jezika proglasio Hrvatski sabor u spomen na prvu tiskanu hrvatsku knjigu: Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: hrvatski jeziki, institut za hrvatski jezik, jezikoslovlje, sat hrvatskog jezika, virtualni,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE