Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Podvodni roboti istražuju najbolje čuvanu tajnu – morsko dno

Osim svemira, morsko dno je najveća nepoznanica čovječanstva. Ovi znanstvenici šalju robote kako bi otkrili ima li tamo rijetkih minerala

Objavljeno 23.09.2018
Josipa Maksimović

Znanstvenici su pronašli način kako bi iz sigurnosti vlastitih istraživačkih brodova proučili Zemljino morsko dno. Njihov je cilj doznati ponešto o vrijednim mineralima koji su potrebni za proizvodnju mnogih uređaja koje ljudi koriste danas, poput pametnih telefona.

Pomalo zvuči kao znanstvena fantastika, zar ne?!

Znanstvenici norveškog sveučilišta Bergen šalju robote na dubinu od 2500 metara u vode između Norveške i Grenlanda kako bi otkrili ima li tamo rijetkih minerala.

“Dno oceana uglavnom je neistraženo”, kaže za Reuters znanstvenik Thibaut Barreyre. “Može se reći da znamo više o površini Mjeseca i Marsa koje su snimili sateliti i razni uređaji nego što znamo o vlastitom planetu”.

Međunarodni tim koristi tehnologiju uključujući samostalne robote i podmornice kako bi istražio morsko dno u potrazi za cinkom, zlatom i bakrom.

Znanstvenici se nadaju da će istraživanja otkriti zašto neka morska područja imaju minerale a druga ne te kolike su zalihe minerala u dubinama i koliku bi štetu njihovo crpljenje imalo po okoliš.

Novi izvor rijetkih elemenata koji se koriste u proizvodnji ekrana za pametne telefone, magneta, leća za kamere i rtg aparata mogli bi biti vrlo unosni. No to nije tako jednostavno, kaže Barreyre.

“Neki su dijelovi oceana bogati zlatom, bakrom, cinkom i drugim rijetkim mineralima a u drugima nema ničega. I to je razlog zbog kojeg je važno da mi znanstvenici to razumijemo”, dodaje on.

Tim koji je prošle godine započeo s istraživanjima provest će u tom projektu sljedećih pet godina.

(Hina)

Tagovi: bakar, istraživanje, kamere, minerali, more, morsko dno, zlato,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE