Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Pokrenuta procedura doniranja organa umrle djevojčice

Zlostavljanje je trajalo pet mjeseci. Centar je sve znao?

Objavljeno 05.04.2021
Darija Kovačić

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedjelju navečer da je pokrenuta procedura doniranja organa dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, a svima koji su je voljeli izrazio je sućut zbog njezine smrti, prenosi Index

“Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima”, priopćio je Beroš.

Procedura doniranja organa je u samom početku, dodao je te objasnio postupak.

Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sustav Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja.

Organi darivatelja se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja sukladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stupnja hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta, objasnio je ministar zdravstva.

“Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti”, rekao je Beroš.

Uputio je sućut njenim donedavnim udomiteljima i ostalima koji su je voljeli i činili sve kako bi pronašla svoju sigurnu luku.

“Nažalost, nije doživjela takav scenarij već najgori mogući ishod za koji odgovorni trebaju snositi posljedice”, poručio je.

Jučer je sućut izrazio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. “Počivala u miru. Ne ponovilo se”, napisao je na Twitteru.

Podsjetimo, djevojčicu iz okolice Nove Gradiške u srijedu je ujutro u tamošnju bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Liječnici su pokušali dijete reanimirati, ali, s obzirom na težinu ozljeda, u srijedu popodne prevezena je u Klaićevu bolnicu u Zagrebu. Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu.

Majka (24) je kao prvookrivljena bila osumnjičena da je u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški djevojčici rođenoj 2018. nanijela teške i za život opasne ozljede, svjesna pritom krhkosti djeteta. Osumnjičena je da je udarala dijete neprimjerenom silom, zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici. Neslužbeno se doznaje kako ju je majka šakama udarala po glavi i tijelu.

Ocu (27) se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero djece, ukupno za četiri kaznena djela. U njegovu slučaju to se odnosilo na razdoblje prije smrtonosnih ozljeda dvoipolgodišnje djevojčice. Za to je kazna do 8 godina zatvora. Otac je i prije bio prijavljivan zbog nasilja u obitelji.

Roditelji su djelomično priznali krivnju za kaznena djela povrede djetetovih prava.

Majci je u subotu jednomjesečni istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo jer je već osuđivan za drugo kazneno djelo.

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece, izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalnu skrb. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a centar ga je na zahtjev roditelja vratio u biološku obitelj.

Kada su curicu oduzeli roditeljima, ljudi u sustavu socijalne skrbi procijenili su da je ostanak u biološkoj obitelji visok razvojni rizik za nju, no kada su taj rizik sveli na srednji, uslijedio je povratak u obitelj. Curica je u biološkoj obitelji mjesecima bila zlostavljana, a čini se da je centar za socijalnu skrb to znao, no nitko nije reagirao.

Naime, prema neslužbenim informacijama dijela medija, baka je upozoravala da nešto nije u redu s curicom, no, osim nje, i socijalna djelatnica, koja je pratila obitelj, u izvješću je napisala da su se od početka ove godine roditelji počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, da sve slabije priča.

U izvješću iz ožujka ove godine navodi se da dijete hitno treba psihologa, objavio je Jutarnji list. U utorak, dan prije nego što je djevojčica završila na Hitnoj s teškim ozljedama, majka je dovela dijete u centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti. Dijete je u centru bilo povučeno, šutljivo te je u jednom trenutku i povratilo. Majka je navela da se to često događa. Odmah je upućena pedijatru. Drugi dan, kad je voditeljica provjeravala u kojem je stanju dijete, malena je već bila na Hitnoj u besvjesnom stanju. Curica je povraćala jer je vjerojatno imala i potres mozga.

To sve znači da je centar mjesecima znao za probleme, ali ništa nije poduzimao.

“Svima je jasno da je sustav zakazao i da se tragedija mogla spriječiti”, rekla je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece.

“Svi se pitamo zašto je ta djevojčica nakon udomiteljske obitelji, gdje je imala odlične uvjete, vraćena rizičnim roditeljima, zašto nije provedeno vještačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga djeca žive u tako rizičnim uvjetima.”, dodaje.

Postoje kriteriji prema kojima se određuje stupanj rizika za dijete u obitelji, napominje psihologinja.

“Ne znam zašto se uopće roditeljima koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje, koji su ostavljali djecu, zašto se tako olako vraćaju djeca u te obitelji, jer mi se čini da često smatramo da je obitelj bolja ikakva neko nikakva. Već 40 godina radim s obiteljima i znam koliko opasne mogu biti za djecu. U Hrvatskoj je preko 20% djece fizički zlostavljano, preko 20% emocionalno, a 20% seksualno. Ne možemo reći da su za tu djecu obitelji bolje od udomiteljskih.”

Iz svega navedenog jasno je da djelatnici centra nisu napravili svoj posao. Da je bilo pogrešaka, priznali su i ministar Aladrović, čiji je to resor, kao i ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić.

Upravno vijeće novogradiškog Centra za socijalnu skrb razriješilo je u subotu ravnatelja centra Branka Medunića, a za v. d. ravnateljicu imenovana je Marija Jugović.

Foto: unsplash/ilustracija

Tagovi: centar za socijalnu skrb, djevojčica, ministar, nova gradiška, smrt, ubojstvo, zlostavljanje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE