Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Shitz&Giggles

Pola stranaca koji pohađaju integracijske tečajeve pada na ispitu njemačkog

Kao razlog slabog uspjeha se navodi činjenica da mnogi polaznici izostaju s većeg dijela nastave

Objavljeno 23.05.2018
Alan Srčnik

BERLIN, 29. travnja 2018. (Hina) – Svaki drugi polaznik tzv. integracijskog tečaja za strance u Njemačkoj ne položi na kraju tečaja ispit iz njemačkog jezika što se smatra ključnim preduvjetom za integraciju preko milijun izbjeglica koje su posljednjih godina stigle u Njemačku, javlja dnevnik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) u nedjelju.

Kako javlja FAS, pozivajući se na Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMS), prošle godine je oko 340.000 stranaca pohađalo integracijski tečaj no samo njih 290.000 je izišlo na završni ispit a od onih koji su i izišli na završni ispit njemačkog jezika, položilo je njih 48 posto, dakle ni svaki drugi.

I oni koji polože ispit njemačkog posjeduju stupanj B1 koji međutim, kako navodi FAS, nije dovoljan za stručnu naobrazbu nego samo za jednostavno usmeno i pismeno sporazumijevanje u svakodnevici.

Kao razlog slabog uspjeha se navodi činjenica da mnogi polaznici izostaju s većeg dijela nastave a mnogi uopće nisu ni upoznati s konceptom učenja stranog jezika.

„Mnogi ni u svojim domovinama nisu pohađali škole i ne vladaju tehnikama kako učiti strane riječi i gramatiku“, citira FAS jednog nastavnika koji drži tečajeve za strance.

BAMS ukazuje i na to da mnogi polaznici „iz zdravstvenih razloga“ ne pohađaju tečajeve a mnogi koji pronađu posao odustanu potpuno od učenja jezika.

Nakon dolaska preko milijun izbjeglica u Njemačku tijekom 2015. i 2016. naglašavano je da pri integraciji useljenika posebnu pozornost treba posvetiti učenju jezika koji je, kako je rekao tadašnji predsjednik Njemačke Joachim Gauck, „ključ integracije“. Isticano je da se na smiju ponavljati pogreške kao s prijašnjim generacijama useljenika koje se smatralo samo gostima pa se nije ulagalo energije u njihovu integraciju.

FAS kritizira i sustav integracijskih tečajeva koji „navodi na zlouporabu“ s obzirom na to da nedostaje mehanizam kontrole u slučaju nepridržavanja.

I polaznicima tečajeva i organizacijama koje provode nastavu stalo je do toga da država ne sazna koliki broj polaznika dolazi na nastavu jer i jednima i drugima u tom slučaju prijeti umanjivanje sredstava.

(Hina)

Tagovi: njemački jezik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE