Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Politički debi Priyanke Gandhi

Rahul Gandhi, njezin stariji brat i predsjednik glavne oporbene stranke, Indijskog nacionalnog kongresa, prošli ju je mjesec imenovao na dužnost glavne tajnice stranke

Objavljeno 11.02.2019
Alan Srčnik

Priyanka Gandhi (47), potomak najpoznatije indijske političke obitelji, politički je debitirala u ponedjeljak organiziravši dobro posjećen javni skup, pred opće izbore koji se očekuju u svibnju.

Rahul Gandhi, njezin stariji brat i predsjednik glavne oporbene stranke, Indijskog nacionalnog kongresa, prošli ju je mjesec imenovao na dužnost glavne tajnice stranke.

Zadužena je za stranku u državi Uttar Pradesh, koja u parlament šalje velik broj zastupnika i često ima ključnu ulogu u odlučivanju o formiranju vlade.

Priyanka i Rahul, u pratnji stranačkih čelnika, provezli su se u otvorenom kamionu ulicama glavnog grada te države, Lucknowa, mašući tisućama pristaša koji su se okupili kako bi pozdravili njezin ulazak u politiku.

Priyanka je kazala kako se nada da će donijeti “novu politiku” Uttar Pradeshu, gdje je stranka premijera Narendre Modija BJP pobijedila 2014. na nacionalnim izborima i ponovno na državnim 2017. godine.

Pristaše Indijskog nacionalnog kongresa vjeruju da će ona, budući da podsjeća na karizmatičnu Indiru Gandhi, povećati izglede stranke na nacionalnim izborima.

Obitelj Nehru-Gandhi dala je troje premijera, uključujući Jawaharlala Nehrua, koji je bio prvi premijer Indije i pradjed Rahula i Priyanke, a slijedili su ga njihova baka Indira Gandhi i otac Rajiy Gandhi.

Vladajuća stranka BJP često kritizira Kongresnu stranku da je njihova politika “dinastična”.

Priyanka je majka dvoje djece i udana je za poslovnog čovjeka Roberta Vadru, kojeg se istražuje zbog navodne korupcije u kupoprodaji zemljišta.

(Hina)

foto EPA/PRABHAT KUMAR VERMA

Tagovi: gandhi, indija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE