Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Poljska je konzervativna, kažu.. Ipak, održan prvi prosvjed protiv pedofilije

Na transparentima je pisalo "Gospodine biskupe, zločin je štititi pedofile", "Dosta nam je podlosti svećenstva", "Pedofile u zatvore"..

Objavljeno 07.10.2018
Josipa Maksimović

Poljska: U Varšavi je održan prvi prosvjed protiv pedofilije u Katoličkoj crkvi, u konzervativnoj zemlji privrženoj katolicizmu, javlja AFP.

Oko 200 osoba je defiliralo središtem grada s transparentima na kojima je pisao “Gospodine biskupe, zločin je štititi pedofile”, “Dosta nam je podlosti svećenstva”, “Pedofile u zatvore”.

Prosvjednici su nosili zemljovid Poljske na kojem su crnim križevima značili gradove i sela u kojima su zabilježeni slučajevi pedofilije u Katoličkoj crkvi.

Sudionici prosvjeda su se zaustavili ispred četiri crkve gdje su čitali svjedočenja žrtava. Ispred sjedišta biskupije su uz povike “sramota” pročitali dugi popis gradova i sela u kojima su prijavljeni slučajevi svećeničkog zlostavljanja djece.

“Prosvjedujemo jer crkva ostaje pasivna i ne poduzima ništa protiv odgovornih za te zločine”, rekao je Marek Lisinki iz organizacije “Nemojte se bojati” koji prati slučajeve pedofilije u crkvi.

“Dugo je to bila tabu tema u Poljskoj”, dodao je Lisinki koji je i sam žrtva svećenika pedofila.

Slični skupovi su organizirani i u drugim gradovima, posebice Poznanu, gdje je prošlog tjedna jedan sud potvrdio presudu vjerskoj kongregaciji da plati rekordnu globu od 240.000 eura žrtvi svećenika pedofila, što je prvi slučaj u toj zemlji gdje se taj problem od sada redovno marginalizirao.

(Hina)

Tagovi: crkva, pedofilija, poljska, prosvjed,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE