Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Porezna reforma donosi povećanje plaća?!

Prema neslužbenim informacijama, građani će osjetiti samo smanjivanje PDV-a na voće, povrće, ribu i meso, te da će se raditi na tome da porezna reforma ide na ruku građanima s najmanjim primanjima.

Objavljeno 01.08.2018
Antonela Verković

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je prije sastanka koalicijskih partnera da je u Hrvatskoj došlo vrijeme za politiku suradnje, razgovora i kompromisa te da zato idu vidjeti što su prijedlozi oko nastavka porezne reforme. Najviše su se fokusirali na pitanje povećanja plaća.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije se htio očitovati o nagađanjima da reforma građanima s prosječnim plaćama neće donijeti gotovo ništa, te poručio kako treba voditi računa da porezna reforma, koliko god je to moguće, upravo ide na ruku građanima s najmanjim primanjima.

– Ne bih u ovom trenutku sada licitirao o tome. Kada čujemo i vidimo, svi zajedno koalicijski partneri, što predlaže ministar Zdravko Marić, nakon toga ćemo to komentirati – izjavio je Jandroković upitan hoće li reforma dovesti do povećanje plaća građana s najmanjim primanjima.

– Uvijek i u svakom trenutku treba voditi računa o svim građanima, posebno o onima koji imaju mala primanja – istaknuo je ali i poručio kako samo može svtoriti zbrku u javnosti paušalno davanje ocjena prije nego što je ministar financija predstavio cjeloviti prijedlog.

To, kaže Jandroković, može samo stvoriti zbrku u javnom prostoru.

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je na Predsjedništvu HDZ-a predstavio tu reformu, a prema neslužbenim informacijama, građani će osjetiti samo smanjivanje PDV-a na voće, povrće, ribu i meso.

Na pitanje je li to jedino što će građani osjetiti, Jandroković nije dao odgovor.

POVEĆANJE PLAĆA

– Što se tiče HNS-a, već se dugi niz godina zalažemo za porezno rasterećenje plaća, podizanje praga od 36 posto. Sugerirali smo da je mudrije ići u vertikalno smanjenje PDV-a u pojedine sektore, a ne horizontalno za jedan posto, no idemo vidjeti prijedlog – rekao je Vrdoljak novinarima.

Zalažu se, kaže, za povećanje plaća, no ističe da nije sve u povećanju plaća, nego i u smanjenju troškova.

Branko Hrg iz Hrvatske demokršćanske stranke izjavio je kako najava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se ide u porezne reforme i prema ljudima koji troše najviše na hranu i režije od svojih plaća daje dobru nadu da će paket poreznih reforma i poreznih zakona biti u pravcu što oni kao Hrvatska demokršćanska stranka zagovaraju.

Podsjetio je kako su ranije ministru Mariću predložili da se ide u povećanje plaća onima koji imaju najmanje plaće te da one ne bi smjelo biti manje od 4 tisuće kuna u Hrvatskoj.

Očekujemo, izrazio je uvjerenost, da će se o tomu ozbiljno raspravljati. Paket će zahvaćati najviše ljude koji imaju plaće do 10 tisuća kuna i ta povećanja će njima biti najosjetljivija, napomenuo je dodavši kako oni koji imaju plaće iznad deset tisuća kuna lakše mogu izdržati bez povećanja plaća.

Napomenuo je i kako je još 2012. pokrenuo akciju smanjenja PDV-a na hranu. Tom prigodom skupili smo 54 tisuće potpisa potpore i predali ih u zgaradu Vlade i nikad nismo dobili odgovor, rekao je dodavši kako u tom smislu prihvatljivo smanjenje PDV-a.

To je isto, smatra, dio paketa koji neizravno utječe na povećanje kućnoga proračuna.

No, istaknuo je, sada je važno dignuti plaće a smanjenje PDV-a ovoga trenutka nije nužno.

 

(Hina)

Tagovi: jandroković, pdv, porezna reforma, zdravko marić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE