Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Potpisani ugovori vrijedni 103 milijuna kuna za unapređenje usluga u dječjim vrtićima, cilj je da 90 posto djece pohađa vrtiće

Financirat će se zapošljavanje odgojitelja i pomoćnog osoblja te kuharica, a također i produženi boravak u vrtićima i eventualna dostavna vozila.

Objavljeno 04.09.2018
Antonela Verković

Ministrica Nada Murganić rekla je u utorak u Splitu, gdje je potpisano 20 ugovora kojima je iz europskog socijalnog fonda osigurano 103 milijuna kuna za unapređenje vrtića u Hrvatskoj, kako je želja približiti se tzv. barcelonskim ciljevima da barem 90 posto djece pohađa vrtiće i barem 30 posto jaslice, te navela da sad u Hrvatskoj u vrtiće ide 60 posto, a u jaslice ispod 20 posto djece.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, koja je uručila ugovore vrtićima potpisnicima, istaknula je kako je ovih 103 milijuna kuna dio od ukupno 300 milijuna kuna sredstava iz Europskog socijalnog fonda kojim će se financirati zapošljavanje odgojitelja u dječjim vrtićima te eventualno zapošljavanje pomoćnog osoblja i kuharica. Tim sredstvima financirat će se i produženi boravak u vrtićima te eventualna dostavna vozila kao i dodatna opremanja vrtića i igrališta u vrtićima, rekla je ministrica Murganić.

Ministra rad i mirovinskog sustav Marko Pavić, koji je nazočio potpisivanju ugovora, kazao je da je “dizajnom natječaja predviđeno da se zaposli između 400 i 600 osoba u Republici Hrvatskoj”. Na temelju danas potpisanih ugovora u splitskim dječjim vrtićima očekujemo 65 novih radnih mjesta, kazao je ministar Pavić.

”UNATOČ ISELJAVANJU VIDIMO I POZITIVNE TRENDOVE” – MINISTAR PAVIĆ

On je istaknuo kako sredstva za mjere koje proizilaze iz danas potpisanih ugovora dolaze iz Europskog socijalnog fonda koji je Hrvatskoj ukupno namijenio 13 milijardi kuna. Podsjetio je kako je zahvaljujući sredstvima iz Europskog socijalnog fonda ove godine je u Hrvatskoj 71.000 zaposlenih više no 2017. godine.

“Unatoč iseljavanju vidimo i pozitivne trendove,” dodao je ministar Pavić čije ministarstvo upravlja sredstvima koja su Hrvatskoj namijenjena iz Europskog socijalnog fonda.

Ministrica Murganić je u svojem govoru istaknula kako je osim 300 milijuna kuna namijenjenih za poboljšanju uvjeta u dječjim vrtićima, sadašnja vlada iz Europskog socijalnog fonda usmjerila 280 milijuna kuna za izgradnju novih vrtića a Ministarstvo poljoprivrede je potpisalo ugovore za izgradnju novih 56 vrtića koja će se financirati tim sredstvima.

“Ministarstvo poljoprivrede je otvorilo i natječaj za ‘financijsku omotnicu’ za vrtiće iz mjera ruralnog razvoja za što je namijenjeno 500 milijuna kuna također iz Europskih fondova,” kazala je Murganić.

”ŽELIMO SE PRIBLIŽITI BARCELONSKIM CILJEVIMA” – MINISTRICA MURGANIĆ

Po njenim riječima, iz državnog je proračuna izdvojeno 117,5 milijuna kuna koji su raspoređeni u 252 vrtića za njihovo sufinanciranje ili prenamjenu u postojećim vrtićima.

“Želimo se približiti tzv. Barcelonskim ciljevima a to je da u Hrvatskoj imamo barem 90 posto djece koja pohađaju vrtiće a mi smo  sad na 60 posto, te da jaslice pohađa 30 posto djece a mi smo ispod 20 posto. To su standardi kojima teži suvremena Europa,” kazala je ministrica Murganić u govoru u Splitu.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo kako je poboljšavanje uvjeta u vrtićima važno u sklopu demografskih mjera. “U Splitsko-dalmatinskoj županiji ove je godine gotovo 300 prvašića manje nego lani, ali u prvih sedam mjeseci ove godine u našoj se županiji rodilo preko 100 djece više nego u istom razdoblju prošle godine,” kazao je župan Boban.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović je istaknuo kako je počašćeno što je današnje potpisivanje ugovora koji se odnosi na cijelu Hrvatsku, organizirano u Splitu.

(Hina)

Tagovi: Europski fondovi, ministrica murganić, split, vrtići,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE