Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv Plenkovića

Premijer je imenovao svog vjenčanog kuma za veleposlanika, a javnost i nadležna tijela nije obavijestio da se radi o interesno povezanoj osobi

Objavljeno 23.11.2018
Lucija Tokić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića jer javnost i nadležna tijela prilikom imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika u Velikoj Britaniji nije obavijestio da se radi o njegovu vjenčanom kumu.

Zamjenik predsjednice povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je kako je Plenković prilikom izbora karijernog diplomata Igora Pokaza za veleposlanika u Velikoj Britaniji trebao javnost obavijestiti da se radi o njegovu vjenčanom kumu, te je na primjeren način to trebao dati do znanja i tijelima koja su sudjelovala u donošenju te odluke.

Plenković je, smatra Ivanjek, trebao upoznati članove Vlade, koji pripremaju prijedlog za imenovanje te osobe na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, da se radi o interesno povezanoj osobi. Uz to, trebalo je na tu činjenicu obavijestiti i saborski Odbor za vanjske poslove, koji o tom pitanju daje svoje mišljenje.

Ivanjek je rekao da je Plenković s time trebao upoznati i predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, koja daje svoj supotpis na imenovanja veleposlanika.

Stoga je, ocijenio je Ivanjek, Plenković prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Ivanjek je također najavio da će povjerenstvo od ustavno-pravnih stručnjaka zatražiti mišljenje je li se Plenković mogao izuzeti od supotpisivanja odluke o imenovanju Pokaza za veleposlanika, iako je procedurom propisano da veleposlanike prethodno supotpisuje premijer, a konačnu odluku donosi predsjednica Republike.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: andrej plenković, povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, veleposlanik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE