Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

POVRATAK POBJEDNIKA: Perešinov MiG-21 otkriven ispred MORH-a

"Ali više od svega, on je uspomena na čovjeka koji se usudio reći da je Hrvat i da ne može i neće pucati na svoj narod, na istinskog heroja koji nam je svima dao snagu.''

Objavljeno 12.05.2019
Antonela Verković

Simboličnim preletom MIG-a i u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, predstavnika Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja te okupljenih građana, u nedjelju je u Zagrebu svečano obilježen povratak borbenog aviona MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. prebjegao iz Jugoslavenske vojske (JNA) preletjevši iz Bihaća u Klagenfurt, u činu moralne pobjede nad agresorskom vojskom u prijelomnim trenucima početaka Domovinskog rata i velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Na svečanosti “Povratka pobjednika” u povodu obilježavanja 24. obljetnice Perešinove pogibije u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, okupljene je ispred Ministarstva obrane RH pozdravio predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković. Istaknuo je kako je riječ o jednome o ključnih simbola Domovinskoga rata čiji je povratak nakon 28 godina tihe diplomacije i golemih napora Vlade veliko priznanje svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

“Priča o Rudolfu Perešinu i ovom avionu priča je o hrvatskoj slobodi. Ona mora zauvijek ostati s nama”, rekao je premijer. “Poruka koju je Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine poslao prije svega hrvatskim braniteljima, cijelom hrvatskom narodu, ali i cijelome svijetu, poruka je slobode, hrabrosti, snage, odvažnost i domoljublja. Ta poruka je danas ponovo s nama ovdje”, dodao je Plenković.

“Na nama je danas da njegujući sjećanje na žrtve u Domovinskom ratu, na heroje i junake Domovinskog rata, snažimo Hrvatsku vojsku i policiju, da pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a da mladim generacijama šaljemo poruke o vrijednostima Domovinskog rata”, poručio je premijer Plenković.

Ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je na posljednji let Rudolfa Perešina u pobjedničkoj operaciji Hrvatske vojske Bljesak, napomenuvši kako je upravo njegov avion uspomena na hrabrost i prkos hrvatskih branitelja kojima je predstavljao nadu u teškom vremenu.

“Ovaj avion je živući komad povijesti i simbol početaka Hrvatske vojske, odnosno, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, simbol pobjednika, otpora prema agresiji i borbe hrvatskog naroda za samostalnost, a njegov povratak u Hrvatsku ima za našu državu nemjerljivu vrijednost”, rekao je ministar Krstičević.

“Ali više od svega, on je uspomena na čovjeka koji se usudio reći da je Hrvat i da ne može i neće pucati na svoj narod, na istinskog heroja koji nam je svima dao snagu. On je naše naslijeđe, on je dio tradicije pobjednika i sada je s nama, gdje i pripada. Pružit ćemo mu dostojan dom”, poručio je.

Istaknuo je kako vjeruje da će do 2025., godine 30. obljetnice vojno-redarstvenih operacija Oluja i Bljesak, biti sagrađen vojni muzej u kojemu će Perešinov MiG biti izložen na središnjem mjestu.

Dana 25. listopada 1991., hrvatski pilot Rudolf Perešin (1958.-1995.) odlučio je bezuvjetno napustiti Jugoslavensku narodnu armiju (JNA) te poduzeo izuzetno rizičan pothvat preletjevši u brišućem letu iz Bihaća do austrijskog Klagenfurta.

Legendarna je njegova izjava koju su tada prenijeli svi svjetski mediji: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate”. Perešin je poginuo 2. svibnja 1995. u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak kod Stare Gradiške, kada je njegov MiG pogodila neprijateljska protuzračna obrana. Njegovi su posmrtni ostaci nađeni tek dvije i pol godine kasnije, te je 1997. pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako je Perešinov čin bio “čin iznimnog junaštva i pilotske sposobnosti kojim je trajno obilježio hrvatsku povijest, te postao primjer domoljublja, hrabrosti i požrtvovnosti”.

“Bio je to podvig vrijedan divljenja kojim je ohrabrio sve branitelje i domoljube da ustraju u pravednoj borbi za neovisnost i slobodu, a cijeloj međunarodnoj zajednici ukazao na položaj Hrvata u JNA i na njezinu ulogu u agresiji na RH. Borbeni avion nismo tada dobili, ali moralna pobjeda bila je ogromna. Teško da ćemo ikada u cijelosti sagledati sve aspekte i veličinu tog hrabroga djela, jer ono je veće od samoga preleta”, rekao je Perešin.

Izaslanik predsjednice RH Zrinko Petener zahvalio je obitelji Rudolfa Perešina na žrtvi koju su podnijeli. “Kada se prisjećamo junaka Domovinskog rata, često možda i zaboravljamo da iza svakog junačkog čina ne stoji samo pojedinac i njegova odluka, nego je tu i potpora obitelji koje su svoje najmilije ispraćali na ratišta”, kazao je Petener.

Povratak Perešinova aviona kao simbola pobjede u Domovinskom ratu pozdravio je ispred predsjednika Hrvatskog sabora i umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović. Zahvalio je svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote ostavili na oltaru domovine te pozvao na poseban pijetet u prisjećanju svih poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih pilota, branitelja, “heroja i vitezova koji su ostavili trajan trag u srcima hrvatskog naroda ali i odgovornost da se nikada ne zaborave”.

Informativnu ploču postavljenu uz avion otkrila je supruga poginuloga heroja Domovinskog rata Ljerka Perešin. Na tom za njihovu obitelj važnom događaju svima koji su pomogli da se taj avion vrati u Hrvatsku zahvalila je Perešinova kći Daliborka Perešin-Kekelić.

“Ja o ovom avionu znam sve, znam cijelu njegovu povijest, a od danas me posebno veseli činjenica što će sada i naše mlade generacije i mladi naraštaji moći naučiti i vidjeti i taj dio naše povijesti”, naglasila je.

Daliborka Perešin-Kekelić prisjetila se riječi koje joj je njezin otac često upućivao.

“Moj tata uvijek mi je govorio da budem ponosna i dostojanstvena, ali ja sam danas tako uzbuđena. Srce mi hoće iskočiti i titra kako već odavno nije. Bilo je potrebno puno ustrajnosti, želje, istinske volje, ljubavi i tihe diplomacije da se ovo sve danas ostvari. I zato posebno hvala Vladi Republike Hrvatske, hvala svima koji su sudjelovali u povratku ove nebeske ptice koja predstavlja simbol otpora našu Hrvatsku”, kazala je.

Na kraju, kći junaka Domovinskog rata poručila je: “Iako su moju obitelj zadesile dvije i pol godine neizvjesnosti, nadanja i velike tuge, nikada svoju državu, ali nikada naglašavam, neću mijenjati niti za jednu drugu jer je volim i u nju vjerujem”.

Uz članove obitelji Perešin, “Povratku pobjednika” nazočili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, umirovljeni general Ante Gotovina, bivši ministri obrane i načelnici Glavnog stožera Hrvatske vojske, te pripadnici Hrvatske vojske, hrvatski branitelji, predstavnici lokalnih vlasti i drugi.

Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina bit će izložen ispred Ministarstva obrane do konca svibnja, nakon čega će biti smješten u 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Vojarni pukovnik Marko Živković na zagrebačkom Plesu, a u budućnosti bi trebao biti preseljen u planirani Hrvatski vojni muzej.

(Hina)

FOTO: HINA/ Tomislav PAVLEK

Tagovi: avion, hrvatska vojska, mig-21, rudolf perešin, vojska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE