Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Požar u Istri pod kontrolom gasitelja

Požarom je zahvaćena bjelogorična i borova šuma, trava i nisko raslinje na trenutno procijenjenoj površini oko 30 ha

Objavljeno 08.07.2022
Andrija Lukretić

Požar otvorenog prostora na području Umaga, Antenal – Novigrad pod kontrolom je gasitelja sinoć od 23:25 sati, a tijekom cijele noći radilo se na aktivnom gašenju.

Požarom je zahvaćena bjelogorična i borova šuma, trava i nisko raslinje na trenutno procijenjenoj površini oko 30 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 81 vatrogasac sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Umag, Buzet i Poreč te DVD-a: Umag, Buje, Novigrad, Oprtalj, Tar, Vižinada i Vrsar.

I požar na području Pule, Valtura-Valtursko polje, lokaliziran je u 22:00 sata, a tijekom cijele noći radilo se na sanaciji požarišta. Požarom je zahvaćena bjelogorična šuma, trava i nisko raslinje na procijenjenoj površini 2 ha, a na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 22 vatrogasca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP Pula i DVD-a; Pula, Medulin, Sutivanac i Ližnjan.

  • Zahvaljujući angažmanu vatrogasaca požari su stavljeni pod kontrolu gasitelja. Jaka bura koja i dalje puše otežavala je gašenje, ali su vatrogasci uspjeli požar kod Novigrada lokalizirati jutros u 7:00. Povučene su sve vatrogasne snage osim JVP Umag koji i dalje čuva požarište te rade na njegovoj sanaciji, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Ponovna aktivacija požara

Spomenimo i kako je požar otvorenog prostora na području Polače – Pakovo brdo za koji je ŽVOC Šibenik zaprimio dojavu 5. srpnja u 16:55 sati i dalje aktivan. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i bjelogorična šuma na trenutno procijenjenoj površini oko 400 ha. Na intervenciji gašenja požara tijekom jučerašnjeg dana sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 i jedan protupožarni zrakoplov AT 802 Fire Boss te ukupno 18 vatrogasaca sa osam vatrogasnih vozila iz IVP Šibenik, JVP Knin te DVD-a: Knin, Kijevo i Biskupija.

Tijekom noći zemaljske snage su aktivno radile na saniranju požara i dežurstvu, a tijekom jutra zatraženo je angažiranje jednog Canadaira radi sanacije na nepristupačnom dijelu požarišta.

Nažalost, i požar otvorenog prostora na području Kozica-zaseok Vranješi koji je bio lokaliziran, ponovo se aktivirao. Opožarena je trava, nisko raslinje i makija na približno procijenjenoj površini oko 200 ha, a na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair CL-415 te ukupno 20 vatrogasca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP-ova Makarska i Imotski te DVD-a Vrgorac, Podgora, Kučiće, Tučepi, Baška Voda i Makarska. Tijekom noći na dežurstvu i sanaciji na požarišta su bili DVD-ovi Drvenik i Vrgorac sa ukupno 6 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

Upozorenja

S obzirom na iznimno nepovoljne meteorološke uvjete koji uključuju veliku i vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele RH, te jaku buru koja puše na priobalju, a koja potpomaže širenju plamena i otežava vatrogascima gašenje, ponovno podsjećamo građane na dodatan oprez.

Zabranjeno je spaljivanje, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara.

U slučaju da primjetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Tagovi: istra, požari, šumski požari,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE