Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Praznik rada – Svi znaju što simbolizira, što jest i što bi trebalo biti, ali kako ga slavimo?

Donosimo pregled nekih od najzanimljivijih načina proslave Praznika rada kod nas ali i u svijetu :D

Objavljeno 01.05.2019
Ivona Amidžić

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.

Praznik rada bi trebao značiti: 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati života! Je li tako i u stvarnosti? Većinom ne. Ipak, većina se ljudi zaustavi i organizira nešto na ovaj dan borbe za radnička prava, što će se razlikovati od ostalih dana i osigurati mali predah.

Donosimo Vam nekoliko najzanimljivijih načina proslave Praznika rada kod nas ali i u svijetu 😀

1. Većinom su to raznorazni roštilji: meso, povrće, miješani ražnjići, raznorazni recepti za svakojake delikatese koje se peku iznad vatre u prirodi.

2. Doduše, neki umjesto mesa vole na današnji dan pojesti ribicu. Opuštajući dan u prirodi, pogotovo kad nas posluži i lijepo vrijeme, a u miru, tišini i opuštanju ne zvuči loše, zar ne?

3. Iako su to većinom proslave uz obitelj i veći broj ljudi, veoma privlačno zvuči i zgrabiti onu jednu posebnu osobu pod ruku i otići na piknik u obližnji park. Dekica, sendviči, kroasani, voće, malo vina… Prava filmska scena!

4. Ne mora za Praznik rada sve biti u znaku hrpe mesa. Neki ga obilježe i sitnicom, kao što je neka slastica ili poseban desert poslije, rekli bismo, uobičajenog nedjeljnog ručka.

5. Praznik rada se većinom slavi s obitelji, ali tko kaže da je ta obitelj u potpunosti ljudska? I naši četveronožni prijatelji se vole opustiti, ma koji god dan bio, pa tako i danas!

6. Prelijepe dame iz Zapruđa ovaj su dan obilježile na drugačiji način. Obukle su svoje tradicionalne narodne nošnje i veselo se nasmiješile kameri ususret divnom danu!

7. U Bjelovaru su od ranog jutra svi budni jer su se za to pobrinule stotine motociklista koji su svojom vožnjom i “pucnjima” iz auspuha na noge digli sve za Praznik rada.

8. Neki uz meso, neki uz ribu, neki uz slastice… Svatko ima svoj način proslave Praznika rada. Na kraju svu tu hranu treba nečime i “zaliti”, a ovo se društvo pobrinulo da tekućine ima i više nego dovoljno…

9. U Mariboru Praznik rada započeo je već sinoć, gdje su naši susjedi zapalili veliku logorsku vatru i uživali pod zvijezdama. Nadamo se da im je dim otjerao komarce…

10. U New York Cityju tradicionalno se održava velika parada za Praznik rada gdje se okupe desetci tisuća ljudi, koji paradiraju ulicama obučeni u nevjerojatne i šarene kostime te kroz ples i pjesmu obilježavaju borbu za radnička prava.

Takve parade obilježavaju velika količina nakita u raznim bojama, ali nađu se tu i raskošni i oskudni kostimi koje bi prije povezali s nekim festivalima nego obilježavanju praznika. Ali, parada je parada!

Parada u New Yorku koja se održava za Praznik rada poznata je širom svijeta baš zbog šarenila i raznolikosti boja koje tada prolaze ulicama, a savršeni su motiv za prekrasne fotografije.

11. Osim roštilja ili izleta, neki pripremaju velike zabave. Takva praksa nije strana ni Hrvatima gdje se na velikim trgovima, igralištima, parkovima i slično pripremaju zabave za široke mase, a ekipa iz Los Angelesa pokazala je da se takve stvari rade i kod njih, ovog puta na bazenu!

12. Na Filipinima su za današnji dan imali nešto zaista neobično u planu. U znak protesta i obilježavanja Praznika rada, Filipinci danas spaljuju veliku ručno rađenu skulpturu vraga.

View this post on Instagram

Shooting the devil. #LaborDay2019

A post shared by mikko ringia 🌏 (@mringia) on

13. Za kraj smo Vam ostavili fotografiju koja pokazuje obične ljude.

Ljude koji uz sva ta događanja, roštilje, obilježavanja, parade, stoje sa strane, pogledaju, budu malo s djecom pored sve galame i vriske, a onda se vrate svojim domovima.

Jer, ovo je možda jedini dan, ako i uopće, kojeg će neki od nas imati slobodan.

View this post on Instagram

Photo of the Day 12 of 30 – During the Labor Day parade in downtown Pittsburgh last year I went out and took pictures. I was unaware that Pittsburgh had a parade on that day. So I was woken up by music and lots of people coming down the street! I quickly got up and got ready to go out to take pictures, grabbed by camera bag and put on my shoes and out the door I went. This picture is of all the people that were standing/sitting on the sidewalk watching the parade go by and I thought it shows a journalistic approach to not just photographing the parade and what goes on with that, to take detail pictures to, to tell a more rounded picture and to have your audience or viewer see what goes on other than just normal parade images. The one thing that makes this image a good one is the girl looking into my camera as I took the picture. I didn't even notice that she was looking at me, but that's what, in my opinion, makes this image a winner. #pittsburghparade #btsparadephotoshoot #pittsburgh #labordayparade #blackandwhitephotography

A post shared by Austin Shuey (@ashuey1) on

Nakon ovih prekrasnih fotografija svima želimo sretan Praznik rada.

Nadamo se da ste te sreće da današnji dan možete provesti s obiteljima i u miru. Uživajte i odmorite se, a usput nešto i “klopnite”!

foto: instagram (screenshot)

Tagovi: 1. maj, 1. svibnja, Instagram, neradni dan, parada, praznik rada, proslava, prvi maj, prvi svibnja, slobodan dan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE