Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Predsjednica Grabar-Kitarović u službenom posjetu Albaniji

Prvog dana posjeta, u srijedu poslijepodne, predsjednicu Grabar-Kitarović će ugostiti njezin domaćin, albanski predsjednik Ilir Meta na razgovoru u četiri oka, a nešto kasnije je predviđen i sastanak službenih izaslanstava.

Objavljeno 17.07.2018
Antonela Verković

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović putuje u srijedu s izaslanstvom u trodnevni službeni posjet Albaniji, a osim susreta u Tirani s albanskim državnim vrhom, posjetit će i luku Drač, doznaje se u utorak iz Ureda Predsjednice.

Prvog dana posjeta, u srijedu poslijepodne, predsjednicu Grabar-Kitarović će ugostiti njezin domaćin, albanski predsjednik Ilir Meta na razgovoru u četiri oka, a nešto kasnije je predviđen i sastanak službenih izaslanstava.

U četvrtak će se šefica hrvatske države sastati s premijerom Edijem Ramom te predsjednikom parlamenta Granitom Rucijem, a predviđeno je i njezino obraćanje u parlamentu.

Isti dan Grabar-Kitarović će otputovati u Drač, gdje će se održati prezentacija zajedničkog projekta o očuvanju Jadranskog mora.

Predsjednik Ilir Meta boravio je u siječnju ove godine u radnom posjetu Hrvatskoj i tada su dvije strane ocijenile da su bilateralni odnosi dviju zemalja vrlo dobri te naveli mogućnosti za unapređenje odnosa u gospodarstvu i energetici, a predsjednica je tada istaknula i pitanje onečišćenja Jadranskog mora koje dolazi iz južnih država.

Grabar-Kitarović i Meta su se složili kako su zaštita i sprječavanje zagađenja Jadrana i priobalja od strateške važnosti za obje zemlje i da suradnji u tome može pridonijeti i novi mehanizam suradnje, Jadranska trilaterala.

Napominjući važnost nastavka proširenja Europske unije za punu konsolidaciju hrvatskog jugoistočnog susjedstva, Grabar-Kitarović je istaknula “snažnu potporu Hrvatske ulasku Albanije u EU”.

Dvije zemlje gaje dobre bilateralne suradnje i u okviru Američko-jadranske povelje u misiji Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu.

Prilikom posjete ministra Krstičevića Albaniji u travnju, predsjednik Meta je zahvalio doprinosu Hrvatske u NATO vođenoj operaciji KFOR na Kosovu.

(Hina)

Tagovi: albanija, Ilir Meta, kolinda grabar kitarović,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE