Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Predsjednica istaknula kako deficitarnim zanimanjima treba posvetiti veću pažnju

Grabar-Kitarović posjetila prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019...

Objavljeno 27.03.2019
Antonela Verković

Prvo Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2019. u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) svečano je u utorak navečer u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajma otvorila ministrica znanosti i obrazovanje Blaženka Divjak, a u srijedu je počeo natjecateljski dio koji će završiti u četvrtak dodjelom medalja.

Natjecanje je organizirano uz financijsku potporu projekta “Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre” Europskoga socijalnog fonda (ESF), okupilo je više od dvije tisuće sudionika – 580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava. Riječ je o najvećemu strukovnom natjecanje u ovome dijelu Europe koje je, kako je istaknuto, organizirano po najvišim europskim i svjetskim standardima.

Ravnatelj ASOO-a Mile Živčić, objasnio je da će medalje dobiti “oni koji su za jednu stepenicu bolji od najboljih” jer se, podsjetio je, na ovome važnom natjecanju okupilo 580 učenica i učenika u 43 strukovne discipline koji su već prošli više izlučnih natjecanja – na razini škole, županije te međužupanijska natjecanja.

Od tradicionalnih vještina do robotike i mehatronike – Vještine su svuda oko nas

U pratnji domaćina – ravnatelja ASOO-a i pomoćnika ministrice znanosti i obrazovanja Vlade Prskala predsjednica Republike je sa suradnicima obišla šest paviljona Zagrebačkoga velesajma u kojima su u tijeku natjecanja učenika i zaustavila se na više mjesta kako bi joj učenici i njihovi mentori objasnili što rade.

Obilazak je uključio točke na kojima se predsjednica Grabar-Kitarović uvjerila u raznolikost natjecateljskih strukovnih disciplina, pa je tako, među ostalim, vidjela kako se učenici i učenice natječu u tradicionalnim vještinama – kulinarstvu, pripremi slastica i paprenjaka, proizvodnji prirodne kozmetike, graditeljstvu i klesarstvu, robotici i mehatronici, a pozornost je posvetila i radovima učenica i učenika s posebnim potrebama.

Učenici i njihovi mentori sažeto su upoznali predsjednicu sa svojim radom što je ona sa zanimanjem saslušala i iskazala im potporu u nastojanjima da strukovno obrazovanje u društvu ima ono mjesto i važnost koje zaslužuje.

Ravnatelj ASOO-a zahvalio je predsjednici Republike za iskazano zanimanje i istaknuo kako se natjecanje provodi pod sloganom – Vještine su svuda oko nas!

Okupiti učenike i zainteresirati ih za strukovna zanimanja

Nakon posjeta predsjednice Republike, ravnatelj Živčić i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo odgovorili su novinarima na nekoliko pitanje, pa je tako Živčić objasnio kako je jedan od ciljeva ovoga događanja i da ga u što većem broju posjete učenici završnih razreda osnovnih škola koji sada razmišljaju što će upisati nakon završenog osmog razreda, a ovdje ime se nude mnoge ideje. Dodao je kako učenike žele zainteresirati za strukovna zanimanja, a Živčić vjeruje da za to nema boljega načina nego da od svojih vršnjaka saznaju što je to što oni rade. Siguran je i kako je to dobra prilika i za poslodavce da se uvjere u kompetencije svojih budućih zaposlenika.

Novinare je zanimalo i kako dodatno popularizirati strukovna zanimanja za koja učenici ne iskazuju veliko zanimanje, a na nekim smjerovima i nema učenika. Ravnatelj Živčić istaknuo je kako je najboji način popularizacije da se pokažu dobre i kvalitetne strane strukovnog obrazovanja, a ne one negativne koje su se, ocijenio je, prečesto naglašavale što je rezultiralo lošom percepcijom strukovnog obrazovanja.

Objasnio je kako je ovo natjecanje promotivni korak koji pokazuje što učenici sada znaju i mogu, te istaknuo kako ASOO u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja radi na modernizaciji strukovnih kurikula pa ćemo, najavio je, najkasnije za tri godine imati potpuno moderne i nove kurikule u čiju će izradu od početka biti uključeni i poslodavci koji će time dobiti priliku da jasno iskažu koja su im znanja i vještine potrebne.

Konačno zaslužena pozornost strukovnom obrazovanju

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo izrazio je zadovoljstvo što je “konačno strukovno obrazovanje dobilo zasluženu pozornost”. Istaknuo je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučno promijeniti cijeli sustav strukovnog obrazovanja te je, s tim u vezi, podsjetio da su doneseni Zakon o odgoju i obrazovanju, Zakon o strukovnom obrazovanju, Nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje, dugoročno je definiran razvoj strukovnog obrazovanja koji je bitno usklađen s potrebama gospodarstva.

“Stara priča je gotova, vrijeme je novo, promjene su izrazito brze, donijeli smo mrežu centara kompetentnosti i uz postojeći klasični model, uvodimo i dualni model gdje se radikalno mijenja priča o strukovnom obrazovanju kako bi ono bilo poželjno za učenike i da oni, kada završe školovanje, postanu novi poduzetnici”, rekao je Prskalo.

Objasnio je kako je, kroz centre kompetentnosti, osmišljeno uvođenje najmodernije opreme u škole za što, istaknuo je Prskalo, na raspolaganju imamo milijardu i 200 milijuna kuna pa će u prvom krugu najbolju opremu na svijetu dobiti 117 škola koja će biti na raspolaganju nastavnicima i učenicima, te gospodarstvu.

Prskalo je ocijenio i kako treba postupno rješavati probleme sa sindikatima, zbornicom i ravnateljima da se učenici ne upisu u one programe koji nikome ne trebaju. Zato se, dodao je, uvodi model dualnog obrazovanja u kojemu će gospodarstvo reći koje su struke potrebne.

Istaknuo je kako gospodarstvenici nisu danas slučajno na ovom događaju već, kako je rekao Prskalo, “biraju svoje buduće radnike”.

(Hina)

FOTO: HINA Zvonimir KUHTIĆ zk

Tagovi: deficitarna zanimanja, državno natjecanje, kolinda, natjecanje, strukovne škole, zapošljavanje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE