Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Predsjednički izbori u Gruziji: Prvi rezultati sugeriraju drugi izborni krug

Predsjednica izbornog povjerenstva Tamar Žvania rekla je da rezultati prikupljeni s 13 posto glasačkih mjesta pokazuju da kandidatkinja vladajuće stranke Salome Zurabišvili osvaja 40,05 posto glasova ...

Objavljeno 29.10.2018
Alan Srčnik

Prvi službeni rezultati nedjeljnih predsjedničkih izbora u Gruziji sugeriraju da nijedno od dvoje glavnih favorita neće osvojiti dovoljno glasova za pobjedu u prvome krugu, prenose agencije.

Predsjednica izbornog povjerenstva Tamar Žvania rekla je da rezultati prikupljeni s 13 posto glasačkih mjesta pokazuju da kandidatkinja vladajuće stranke Salome Zurabišvili osvaja 40,05 posto glasova, dok oporbeni kandidat Grigol Vašadze dobiva 37,93 posto.

Gruzijci su u nedjelju izašli na birališta kako bi izabrali predsjednika, posljednji put općim pravom glasa, na izborima koji se smatraju ispitom za sve nepopularniju stranku na vlasti.

Najviše izgleda na ovim izborima imaju bivša veleposlanica u Francuskoj i bivša ministrica vanjskih poslova Zurabišvili koju podupire stranka na vlasti Gruzijski san i oporbeni čelnik Vašadze koji je također bio ministar vanjskih poslova ove kavkaske zemlje.

Birališta su se zatvorila u 20 sati po mjesnom vremenu, a po izlaznim anketama američke agencije za ispitivanje javnog mišljenja Edison Research, Zurabišvili i Vašadze su izjednačeni i dobivaju gotovo 40 posto glasova.

Ako se ovakav rezultat potvrdi, ide se u drugi krug kako bi se izabrao jedan od dvoje kandidata za predsjedničku dužnost koja je uglavnom protokolarna nakon nedavnih ustavnih promjena.

Predsjednik gruzijskog parlamenta Irakli Kobahidze, jedan od čelnika stranke na vlasti, rekao je pak na tiskovnoj konferenciji u nedjelju da Zurabišvili “dobiva više od 50 posto i najvjerojatnije će pobijediti u prvom krugu”. No Vašadze je rekao da vlada “priprema veliku izbornu prijevaru kupnjom glasova i zatrpavanjem glasačkih kutija”. Kazao je da su promatrači dokumentirali više stotina kršenja izbornih pravila.

U 17 sati odaziv je bio iznad 38 posto, navodi gruzijsko izborno povjerenstvo.

Zurabišvili i Vašadze imaju slične stavove u više točaka: oboje se bore za približavanje Europskoj uniji i NATO-u kojima se Gruzija već više od deset godina želi pridružiti.

Grigol Vašadze, uz potporu Ujedinjenog nacionalnog pokreta koji je utemeljio bivši predsjednik Mihail Saakašvili, danas u egzilu, te uz potporu još deset drugih političkih stranaka, prigovara stranci na vlasti da nije uspjela smanjiti siromaštvo u toj zemlji s 4,5 milijuna stanovnika.

Ako bude izabran, Vašadze namjerava organizirati prijevremene parlamentarne izbore kao što zahtijevaju oporbene stranke.

U prigodi svečanog preuzimanja dužnosti novog predsjednika stupit će na snagu novi ustav na temelju kojega predsjednička dužnost postaje uglavnom protokolarna. Od 2024. predsjednika će birati izborni kolegij s 300 članova.

Više od 3,5 milijuna osoba pozvano je na birališta na izborima koje prate međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

(Hina)

Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Tagovi: grigol vašadze, gruzija, izbori, Salome Zurabišvili,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE