Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Predsjednik Sabora Jandroković putuje u četvrtak u posjet Italiji i Vatikanu

Prvog dana posjeta Italiji Jandroković će posjetiti Senat gdje će se poslijepodne sastati s njegovom predsjednicom Mariom Elisabetom Alberti Casellati.

Objavljeno 14.11.2018
Marko Leskovar

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković boravit će u radnom posjetu Italiji u četvrtak i petak, a u subotu će posjetiti Vatikan, priopćeno je iz Sabora.

Prvog dana posjeta Italiji Jandroković će posjetiti Senat gdje će se poslijepodne sastati s njegovom predsjednicom Mariom Elisabetom Alberti Casellati.

Istoga dana obići će Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. Za petak ujutro predviđen je sastanak s potpredsjednicom Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Mariom Edera Spadoni te s predsjednicom Odbora za vanjske i europske poslove Martom Grande.

Predsjednik Sabora u subotu će posjetiti Svetu Stolicu gdje će u Papinskoj bazilici svete Marije Velike nazočiti svetoj misi na hrvatskome jeziku, koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, te će otkriti klesanu kamenu ploču na hrvatskom jeziku i glagoljskom pismu i održati prigodni govor. Pokrovitelji postavljanja ploče su Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pločom se  komemorira činjenica da je papa Hadrijan II još 868. godine odobrio starocrkvenoslavensku liturgiju i glagoljske liturgijske knjige, čime su se jedino Hrvati koristili u kontinuitetu zapadne rimske liturgije sve do II Vatikanskog sabora i uvođenja vernakularnih jezika u opću liturgiju.

U subotu rano poslijepodne predsjednik Hrvatskoga sabora sastat će se s nadbiskupom Paulom Gallagherom, državnim tajnikom Svete Stolice za odnose s državama, stoji u priopćenju.

Tagovi: jandroković, vatikan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE