Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Premijer Plenković uputio sućut obitelji u povodu smrti Marije Kohn

Marija Kohn glumački je vijek okrunila brojnim priznanjima, među kojima i državnom nagradom za glumu "Vladimir Nazor" te, 1999. godine, nagradom hrvatskog glumišta za životno djelo", navodi premijer. 

Objavljeno 17.07.2018
Antonela Verković

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uputio je u utorak izraze sućut obitelji u povodu smrti velike hrvatske glumice Marije Kohn.

S velikim sam žaljenjem primio vijest o odlasku hrvatske glumačke legende, gospođe Marije Kohn, umjetnice koja je ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj kazališnoj i filmskoj povijesti, poručio je premijer.

“Od umjetničkih početaka i dugogodišnjeg angažmana u Gavelli, potom u Teatru &TD i Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh, do nastupa na daskama Hrvatskog narodnog kazališta kojima je ostala vjerna do svoje mirovine, gospođa Kohn publiku je desetljećima oduševljavala ekspresivnim ulogama.

Hrvatska je posebno pamti po ulogama iz djela domaćih autora: Marina Držića, Miroslava Krleže, Ive Vojnovića, Slobodana Novaka, po snažnim i karizmatičnim izvedbama Antigone, Erminije u Novakovim “Mirisima, zlatu i tamjanu” ili Eve u Krležinom “Vučjaku” kao i po upečatljivim komičnim ulogama u Držićevom “Plakiru iliti Grižuli”,”Skupu” i mnogim drugim.

Među desecima iznimnih filmskih uloga, posebno je se sjećamo kao nezaboravne Rože u Hanžekovićevoj filmskoj obradi Kolarove pripovijesti “Svoga tela gospodar”.

Marija Kohn glumački je vijek okrunila brojnim priznanjima, među kojima i državnom nagradom za glumu “Vladimir Nazor” te, 1999. godine, nagradom hrvatskog glumišta za životno djelo”, navodi premijer.

“Primite, molim Vas, u ime hrvatske Vlade i moje osobno, izraze sućuti i dubokog poštovanja”, poručio je obitelji velike hrvatske glumice.

 

(Hina)

Tagovi: andrej plenković, Marija Kohn,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE