Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Premijerom opere “Cavalleria rusticana” u srijedu je navečer na Peristilu počelo 67. Splitsko ljeto

"Sve ovo nam je jedno ohrabrenje i optimizam. Dubrovačke ljetne igre su otvorene u režimu covid potvrda"

Objavljeno 15.07.2021
Ivona Amidžić

Premijerom opere “Cavalleria rusticana” u srijedu je navečer na Peristilu počelo 67. Splitsko ljeto, a festival je otvorenim proglasio splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Nakon što je gradonačelnik otvorio 67. Splitsko ljeto, festivalsku zastavu podignuli su mladi glumci HNK Split Katarina Romac, Ana-Marija Veselčić, Monika Vuco i Luka Čerjan.

Stihovima iz znamenitog spjeva “Judite” Marka Marulića, prvoga umjetničkog ep hrvatske književnosti ispjevana na hrvatskom jeziku, čija se 500. obljetnice prvoga izdanja obilježava ove godine, publici se na početku ceremonije otvaranja obratila glumica splitskog HNK Katarina Romac.

Na svečanom otvorenju, među ostalim, nazočio je u ime predsjednika Republike, njegov posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica Obuljen Koržinek splitski je Peristil, u izjavi za medije prije početka festivala, nazvala mitskim mjestom hrvatske kulture, a za opere uprizorene na tom prostoru je ocijenila kako su nešto što se ne može ponoviti ni u jednom kazalištu. Očekuje zanimljivu sezonu, program je dobro osmišljen, te se nada kako će biti puno publike. Istaknula je da se bore pokazati koliko je kultura u ovim teškim vremenima važna, baš kao i umjetnost ne samo onima koji je stvaraju već i publici.

“Sve ovo nam je jedno ohrabrenje i optimizam. Dubrovačke ljetne igre su otvorene u režimu covid potvrda. Imali smo 1200 gledatelja i tako je poslana poruka da jedini način da se vratimo ponovno normalnom odvijanju kulturnog života je kada se dovoljan broj naših sugrađana, odnosno naše publike procijepi”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Program ovogodišnjega Splitskog ljeto publici će ponuditi 39 naslova opernih, dramskih i baletnih predstava, koncerata, izložbi, poetskih večeri i promocija knjiga.

Ravnatelj 67. Splitskog ljeta Srećko Šestan je poručio kako se nada da će biti onako jaki i pametni kao i prošle godine s tim da sada imaju određeni broj cijepljenih posjetitelja i ansambla, pa bi rizik trebao biti puno manji nego prošle sezone. Podsjetio je da je ove godine bogat program, bogatiji nego prošle godine, te naglasio kako je Splitsko ljeto po broju izvedbi i po raznovrsnosti žanrova najjači i najveći festival u ovom dijelu Europe.

“Pozivam gledatelje da dođu na Splitsko ljeto pod sloganom našeg festivala ‘Nema lita do Splita’ posvećenoj 500. godišnjici prvotiska Judite Marka Marulića i onaj jedan mali slogan, a to je – Morate misliti na sebe, cijepite se i spremno dočekajmo sljedeću kazališnu sezonu”, poručio je Šestan.

Potom je izvedena prva festivalska premijera, opera Pietra Mascagnija “Cavalleria rusticana”. Riječ je o jednočinki koja je u Rimu praizvedena daleke 1890. godine, te je zabilježila ogroman trijumf u povijesti operne umjetnosti. U kazališnoj knjižici se navodi da je istovremeno dramatična i emotivna, bogata melodijskim invencijama i smjelim harmonijama kojima autor vješto dočarava vedrinu sicilijanskog sela u kojem ljubavne strasti vriju kao vino, a postupke likova diktiraju stroge društvene norme.

Operom je ravnao maestro Ivo Lipanović, redateljica je Jelena Bosančić, a uz Orkestar i Zbor HNK Split nastupili su Kristina Kolar, Max Jota, Antonija Teskera, Paolo Gavanelli i Stefany Findrik.

Bogati program ovogodišnjeg Ljeta će osim drame, baleta i opere imati i izložbe, koncerte, predstavljanje knjige, kao i zbirke haiku pjesama, te šanson kabaret. U koprodukciji Splitskog ljeta i producentske kuće Tonika u Galeriji Meštrović će biti praizvedena prva pop-misa u svijetu, Misa Mediterana Tonča i Hane Huljić.

Redateljica “Cavallerie rusticane” Jelena Bosančić je izjavila kako joj je bila čast raditi sa svim solistima među kojima je Kristina Kolar koja je nagrađena za tu ulogu. Brzo su “pohvatali” njene želje da to bude jedna filmična predstava, da se udalje od operne geste tipične za operu i da više idu u pravcu drame i nekakvog pravog glumačkog naboja.

“I zbor je fantastično prihvatio sve moje upute. Bili su željni pozornice. Godinu dana nisu stali na pozornicu tako da su svi željno dočekali režijske probe, zavladala je pozitivna atmosfera i zajedno smo u kratkom vremenu postigli jedan vrlo uspješan i veliki rezultat”, rekla je Bosančić.

U dramskom programu 67. Splitskog ljeta gostovat će HNK iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Varaždina, te će tako započeti realizacija početkom svibnja potpisanog sporazuma o suradnji s ciljem poboljšanja institucijske suradnje, koprodukcija, uzajamnih gostovanja i razmjene predstava među nacionalnim kazalištima.

Splitsko će se ljeto osim na Peristilu održavati i na još nekoliko lokacija među kojima su Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac, Galerija Emanuela Vidovića, Trg Gaje Bulata, Sustipan, Muzej Grada Splita, Galerija Meštrović, Česma u Vrlici, Gradska knjižnica Marka Marulića, te Sveti Filip i Jakov.

 

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: 67. splitsko ljeto, Cavalleria rusticana, Nina Obuljen Koržinek, peristil, premijera, split,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE