Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Preminula Britanka otrovana novičokom

Sturgess je umrla u bolnici u Salisburyju, istoj u kojoj su se liječili Skripaljevi

Objavljeno 09.07.2018
Alan Srčnik

Britanka otrovana novičokom, nervnim otrovom kojim su u ožujku otrovani bivši ruski tajni agent Sergej Skripalj i njegova kći, umrla je u nedjelju, a policija je priopćila da njezinu smrt istražuje kao ubojstvo.

Četrdesetčetverogodišnja Dawn Sturgess nervnom je otrovu bila izložena 30. lipnja na području zapadne Engleske, nekoliko kilometera od mjesta gdje su istim otrovom napadnuti Skripalj i njegova kći.

Premijerka Theresa May izjavila je da je zgrožena i šokirana njezinom smrću.

Police je priopćila da istražuje na koji su način Sturgess i 45-godišnji muškarac došli u doticaj s predmetom kontaminiranim novičokom, otrovom koji je u vrijeme hladnoga rata razvila sovjetska vojska.

Zbog napada na Skripalja i njegovu kćer iz Velike Britanije protjeran je najveći broj ruskih diplomata poslije hladnoga rata, a saveznici su stali na stranu Britanije koja smatra da je Moskva ili odgovorna za napad ili da je izgubila nadzor nad nervnim otrovom. Moskva je uzvratila protjerivanjem zapadnih diplomata.

Nakon smrti Dawn Sturgess u nedjelju, britanski  ministar unutarnjih poslova Sajid Javid rekao je kako “tužna vijest samo ojačava našu odlučnost da otkrijemo što se točno dogodilo”.

Šef britanskih antiterorističkih snaga Neil Basu rekao je da je Sturgess, majka troje djece, umrla od posljedica “strašnog, bezobzirnog i barbarskog čina”.

Četrdesetpetogodišnjak je i dalje u bolnici u kritičnom stanju.

Trovanje Skripalja i njegove kćeri u ožujku bio je prvi napad kemijskim oružjem na europskom tlu nakon Drugoga svjetskog rata.

Rusija je opovrgnula bilo kakvu upletenost u taj slučaj, optuživši britansku tajnu službu da je izvela napad kako bi potpirila histeriju usmjerenu protiv Moskve.

Dvoje Britanaca otrovali su se 30. lipnja u Amesburyju, gradu na jugozapadu Engleske, 11 km udaljenom od Salisburyja, gdje su napadnuti Skripalj i njegova kći Julija.

Za otrovani par isprva se mislilo da su uzeli prekomjernu dozu heroina ili cracka.

No, analiza vojnoga istraživačkog centra Porton Down pokazala je da su bili izloženi novičoku. Britanija je o tome obavijestila Organizaciju za zabranu kemijskoga oružja.

Dodatna analiza pokazala je da je par izložen nervnom otrovu nakon što su rukama dirali kontaminirani predmet, priopćila je policija.

Javid je u nedjelju rekao da policija razmatra mogućnost da su dva slučaja trovanja povezana. dodao je da trenutačno ne postoje planovi za nove sankcije protiv Rusije.

Sturgess je umrla u bolnici u Salisburyju, istoj u kojoj su se liječili Skripaljevi.

Julija Skripalj bila je u komi 20 dana i puštena je iz bolnice oko pet tjedana nakon trovanja, a njezin otac pušten je 18. svibnja.

Direktorica bolnice Christine Blanshard rekla je BBC-u da se osoblje bolnice neumorno trudilo spasiti Sturgess. “Napravili su sve što su mogli”, dodala je.

Istragu provodi britanska služba za borbu protiv terorizma, a policija je priopćila da na slučaju neprekidno radi stotinjak istražitelja.

(Hina)

Tagovi: britanka, otrov, strugess,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE