Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Preporod optužio ministricu Divjak da provodi samovolju kod izmjena zakona

Zašto postoji javna rasprava, ako o svemu odlučuje jedna osoba ili nekolicina njenih suradnika? - pita sindikat

Objavljeno 12.07.2018
Antonela Verković

Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod optužio je u četvrtak ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da provodi samovolju te pozvao saborske zastupnike da prije izglasavanja izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi razmotre način na koji su izmjene donesene.

Sindikat je u priopćenju poručio da prije izglasavanja izmjena zakona zastupnici moraju znati da do zakonskih promjena “nije došlo na primjeren i uobičajen način”, pa ih je pozvao da prijedlog zaustave i pošalju na doradu.

Kao zamjerku su naveli da članovi radne skupine, koje je imenovala Vlada za pripremu izmjene zakona, nisu ni na koji način mogli utjecati na sadržaj promjena.

“Sastanke radne skupine se prestalo sazivati, a da prethodno nije donijeta odluka o prestanku njezina rada. Očito je kako iza promjena koje se predlažu stoji isključivo ministričina samovolja”, tvrde sindikalci.

Nastavlja se neprihvatljiva praksa Ministarstva znanosti i obrazovanja da se u javnoj raspravi “zamrače” najvažnija rješenja iz samog zakona. Zašto postoji javna rasprava, ako o svemu odlučuje jedna osoba ili nekolicina njenih suradnika, pita sindikat.

“Donošenjem zakona sredinom srpnja eliminira se mogućnost osporavanja promjena koje se predlažu. Iza ove ‘nekorektnosti’ krije se strah od suočavanja s pritiskom koji bi mogao stići od nezadovoljnih učitelja i nastavnika”, stoji u priopćenju.

(Hina)

Tagovi: blaženka divjak, izmjena zakona, obrazovanje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE