Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Princ Edward obišao Dioklecijanovu palaču

Dobro raspoloženog princa je na rivi dočekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pokazavši mu maketu Splita

Objavljeno 16.05.2019
Alan Srčnik

Britanski princ Edward u četvrtak je u društvu splitskog gradonačelnika i britanskog veleposlanika obišao splitsku Dioklecijanovu palaču koja kao inspiracija škotskog arhitekta Roberta Adama predstavlja simbol povijesnih veza Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Edward, najmlađe dijete i treći sin kraljice Elizabete, u poslijepodnevnim satima je sletio u Split u kojem će boraviti dva dana. Posjeti pripadnika britanske kraljevske obitelji, koji se smatraju veleposlanicima Ujedinjenog Kraljevstva, organiziraju se na preporuku britanskog ministarstva vanjskih poslova kako bi se naglasila povezanost dviju zemalja.

Dobro raspoloženog princa je na rivi dočekao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, pokazavši mu maketu Splita, nakon čega su u društvu britanskog veleposlanika Andrewa Dalgleisha Dioklecijanovim podrumima krenuli na turu kroz Palaču.

Obišli su Peristil, Vestibul u kojem je princu pjevala Klapa Šufit, Katedralu sv. Dujma, te Muzej grada Splita u kojem je Edwardu pokazana originalna kopija knjige škotskog arhitekta Roberta Adama.

Adam je 1757. posjetio Dioklecijanovu palaču, planirajući u početku ostati u Splitu par dana. No ona ga je toliko oduševila da ju je ostao proučavati, pa 1764. u Londonu objavljuje knjigu “Ruins of the Palace of the Emperor Diocletian at Spalatro in Dalmatia”, obogaćenu vizualnim prikazima.

“Ovaj grad, iako nije velik, toliko je sretno smješten da se, kad se gleda s mora, ne čini samo pitoresknim, nego i veličanstvenim”, piše Adam u svojoj knjizi.

“Evidentno je da niti jedna provincija u tom ogromnom carstvu nije mogla Dioklecijanu pružiti elegantniju lokaciju za umirovljenje”, zaključuje Škot koji je iz proučavanja palače razvio vlastitu arhitektonsku teoriju, a njegov neoklasičan stil postao je poznat kao “Adamov stil”.

Povjesničarka umjetnosti Ana Šverko tom je prigodom princu poklonila knjigu radova o Adamu i Palači koju je 2017. izdala s Joškom Belamarićem.

Obilazak stare splitske jezgre Edward je završio posjetom spomenika Grgura Ninskog kipara Ivana Meštrovića koji također predstavlja poveznicu između dvije države  –  1915., usred Prvog svjetskog rata, londonski muzej Victoria & Albert izložio je Meštrovićeva djela, a ta je izložba tada smatrana primjerom uspješne kulturne diplomacije.

Dugo se spekuliralo da je Meštrović tada bio prvi živući umjetnik čija su djela izložena u toj instituciji, no kasnije se pokazalo da je bio drugi – prvi je bio veliki Auguste Rodin.

Princ tijekom posjete ne daje izjave novinarima, no tijekom dodirivanja palca Grgura Ninskog, za što se smatra da donosi sreću, duhovito je dobacio novinarima da ga ne ometaju jer u glavi izgovara želju “koja je jako duga”.

Edward će kasnije u četvrtak posjetiti razarač britanske kraljevske mornarice HMS Duncan koji je parkiran u splitskoj luci, pri čemu će mu se pridružiti predstavnici hrvatske vlade i oružanih snaga.

U petak će posjetiti Prvu gimnaziju koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru, a potom će otvoriti ured britanske tvrtke za dizajn brodova ICE Marine Design te se sastati s profesorom Miroslavom Radmanom koji znanstveno surađuje sa sveučilištem u Cambridgeu.

Ovo je prvi službeni posjet princa Edwarda, no njegov brat, princ Charles, bio je u Hrvatskoj nekoliko pita, a sestra, princeza Ana, posjetila ju je 2009. godine. Kraljica Elizabeta II. posjetila je Hrvatsku 1972. godine.

(Hina)

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ds

Tagovi: dioklecijanova palača, gradonačelnik splita, opara, princ edward, split,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE