Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

Projekt “Okolo”: umjetničko istraživanje kroz šetnju Zagrebom

Lokacije u središtu Zagreba bit će predane u ruke umjetnika koji će zanimljivim rješenjima podići sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skrenuti pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i 'praznih',

Objavljeno 06.07.2018
Antonela Verković

Projekt posvećen umjetničkom istraživanju Zagreba “Okolo”, održat će se od 7. do 22. srpnja na više od dvadeset lokacija, gdje će se malim urbanim intervencijama u samo tkivo grada oživjeti niz javnih gradskih prostora i pretvoriti ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada.

Lokacije u središtu Zagreba bit će, kao ‘carte blanche’, predane u ruke umjetnika koji će zanimljivim rješenjima podići sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skrenuti pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i ‘praznih’, kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja, najavljuju organizatori.

Iza projekta stoje “Nas dve” – Ana Mikin i Tina Kovačiček, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta.

Umjetnička šetnja Zagrebom uključit će intervencije koje pozivaju prolaznike na interakciju i korištenje, dio njih upućivat će “na novu, ljepšu stvarnost”, a neke će u užurbanu svakodnevicu grada donijeti i dozu humora.

“Slučajnom ili namjernom prolazniku pružit će tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba”, dodaje se u najavi.

Osim hrvatskih sudionika svoj će trag u Zagrebu ostaviti i francuski street art umjetnici Oak Oak, Levalet i Scenocosme.

Oak Oak osvaja gradske ulice poetičnim i često humorističnim likovima, posvećujući se detaljima uz koje veže svoje intervencije. Radovi su mu nerijetko minijaturni i skriveni, a dosad ih je realizirao na ulicama gradova Francuske, Nizozemske, Španjolske, Belgije, Japana i Havaja, a surađuje i s galerijama u Los Angelesu i New Yorku.

Kombinirajući crteže i street art instalacije Levalet stvara živopisne likove koji komuniciraju s arhitekturom i razvijaju se u dijalogu s već postojećim okruženjem.

Umjetnički duo Gregory Lasserre i Anais met den Ancxt, koji stoje iza imena Scenocosme, kroz interaktivne instalacije i radove na području vizualne i digitalne umjetnosti preispituju akcije i reakcije gledatelja,  uspješno spajajući tehnologiju i žive elemente.

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar predstavit će interaktivnu zvučnu instalaciju Akousmaflore s biljkama u glavnoj ulozi.

Iako intervencije povezuje zajednički nazivnik “Okolo”, one zadržavaju svoj jedinstveni karakter, pojedinačni pristup i element iznenadnog pojavljivanja – svaki umjetnik, odnosno kolektiv intervenirat će u gradski prostor u različito vrijeme, nevezano za druge, već postojeće ili buduće, intervencije.

Ovogodišnje, prvo izdanje projekta “Okolo” održava se pod nazivom “Intro”, čime se najavljuje povećanje broja lokacija i umjetnika te umjetničkih formi izražavanja narednih godina.

Želja je projekta da se kombiniranjem raznih medija i formi umjetnosti, od umjetnosti i arhitekture do aktivizma i urbanizma, a s idejom revitalizacije i aktivacije javnih gradskih prostora, potakne interakcija grada i prolaznika, umjetničko istraživanje grada, kao i duhovito i kritičko promišljanje prostora u gradskoj jezgri i njihove funkcionalnosti te namjene.

Projekt objedinjuje različite intervencije koje promišljeno i katkada duhovito koriste gradske prostore, stvaraju nova značenja i iskustva u svakodnevnom okruženju ili tek postojeće objekte stavljaju u neobične kontekste, a gradske prostore pretvaraju u mjesta susreta, istraživanja i komunikacije, stvarajući tako novu sliku grada, ističe se.

(Hina)

Tagovi: projekt ''Okolo'', umjetnost, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE