Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Projekt stoljeća u Valpovu vrijedan preko 270 milijuna kuna u punom zamahu

Sustavi odvodnje i vodoopskrbe stari su više od 50 godina te se ovim projektom rekonstruiraju dotrajali kolektori

Objavljeno 03.07.2020
Ivona Amidžić

Gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo i pomoćnik voditelja Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće Iva Matić ispred tvrtke Dvorac d.o.o. Valpovo, obišli su gradilišta i predstavili trenutne aktivnosti na ovom projektu značajnom za stanovnike Valpovštine.

„Ova godina značajna je za grad Valpovo zbog velikih infrastrukturnih projekata koji se provode. Unazad tri godine grad Valpovo je realiziralo više od 120 milijuna kuna infrastrukturnih projekata, a vjerujem da ćemo do kraja godine i u prvoj polovici 2021. godine realizirati još toliko. Osim Projekta vodoopskrbe i odvodnje, u ovom trenutku najambicioznijem na području Osječko-baranjske županije, u tijeku je i izgradnja biciklističke staze u dvije najveće ulice, rekonstrukcija trga kralja Tomislava te izgradnja memorijalnog centra Matija Petar Katančić. Moram spomenuti naravno i dovršetak ceste na Starovalpovačkom putu i projekt završetka Zone malog gospodarstva. Svi ovi projekti doprinijet će razvoju našeg grada, osobito u pogledu popunjavanja kapaciteta za razvoj poduzetništva te turističke ponude u našem gradu.

Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće jedan je od najznačajnijih projekata u gradu Valpovu. Sustavi odvodnje i vodoopskrbe stari su više od 50 godina te se ovim projektom rekonstruiraju dotrajali kolektori. Svakodnevni kvarovi i prekid vodoopskrbe, puni kanali, zaštopana kanalizacija  bit će stvar prošlosti te će građani Valpova i okolnih mjesta dobiti  moderan i kvalitetan sustav.

Vrijednost radova na vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži u gradu Valpovu je oko 25 milijuna kuna, od čega je 70% sufinancirano bespovratnim sredstvima EU, a 20% iz nacionalnog dijela Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih Voda kojima se ovim putem zahvaljujem. Samo 10% financira se sredstvima lokalne samouprave. Ne moram naglašavati kako bez potpore bespovratnih sredstava ovaj projekt ne bi zaživio.

Uz nositelja projekta, tvrtku Dvorac d.o.o. Valpovo, zahvalio bi se i partnerima na Projektu: tvrtki Hidrobel d.o.o. Belišće, Gradu Belišće i općinama Petrijevci, Koška, Bizovac i Marijanci. Dobra suradnja svih sudionika u ovom Projektu daje nam  dobre rezultate kako bi se ovaj projekt realizirao i završio na dobrobit svih građana grada Valpova i Valpovštine.

Na kraju bi zamolio  građane za strpljenje, jer u narednim mjesecima očekuje se da nam Grad postane pravo gradilište. Moramo biti strpljivi, svjesni da se ne može izgraditi ako se ne raskopaju ulice, trgovi i staze. Učinit ćemo sve kako bi građanima omogućili što kvalitetniji i bolji život u našem Valpovu te da nam Grad izgleda još ljepše.“ – izjavio je gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo.

Tvrtka Dvorac d.o.o. Valpovo nositelj je projekta, a uz tvrtku Hidrobel d.o.o. Belišće partneri na projektu su gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci. Vrijednost projekta iznosi 271.578.968 kuna, od čega 189.561.114 kuna dolazi iz Europskog kohezijskog fonda za financijsko razdoblje 2014.-2020. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancira projekt u iznosu od 35.542.437 kuna, Hrvatske vode s 35.542.437 kuna, a tvrtka Dvorac d.o.o. Valpovo u iznosu od 7.449.186 kuna te Hidrobel d.o.o.  Belišće s 3.483.794 kuna.

„U sklopu Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće na području grada Valpova rekonstruirat će se 17 kilometara vodovodne i 4,5 kilometara kanalizacijske mreže. Do sada je izgrađen sustav oborinske odvodnje u ulici Tina Ujevića, napravljena je rekonstrukcija kolektora odvodnje u Reljkovićevoj ulici te odvodnja na Starovalpovačkom putu s pripremom za kućne priključke. Radovi na vodoopskrbnom sustavu završeni su u ulici Zinke Kunc, a u tijeku su radovi na vodoopskrbnom sustavu u ulici Vatroslava Lisinskog, Antuna Mihanovića  i Ivana Zajca. Nakon izvedenih radova odmah se pristupa sanaciji cesta i pješačkih staza. Izvedena nova vodoopskrbna mreža će se završavati parcijalno, po ulicama i naseljima, kako bi građani nakon završetka bili odmah spojeni na novu mrežu. S obzirom na planirane aktivnosti rekonstrukcije trga, a kako se i na tom dijelu grada izvode radovi, u suradnji i koordinaciji s gradom radovi će se uskladiti kako ne bi dva puta raskopavali trg.

Izvođač Osijek-Koteks iz Osijeka je glavni izvođač radova. Radovi su se izvodili i u 3. i 4. mjesecu kao i u vrijeme „karantene“ uzrokovane pandemijom korona virusom. U svibnju su se intenzivirali i pojačali  te  idu planiranom  dinamikom.

Isto tako bi naglasila da je Projektom obuhvaćena i izgradnja uređaja za proizvodnju pitke vode u Belišću i dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću i Petrijevcima za koje je u tijeku provedba javne nabave te se nadamo do jeseni dobiti izvođača. U tijeku su radovi i na sustavu odvodnje na aglomeracijama općine Petrijevci, Bizovac i Koška te Belišće i Gat.   – rekla je pomoćnica voditelja Projekta Iva Matić iz tvrtke Dvorac d.o.o.Valpovo.

Previđena je izgradnja i rekonstrukcija više od 100 kilometara kolektora i tlačnih cjevovoda te izgradnja 15 i rekonstrukcija dvije crpne stanice. Projekt izravno doprinosi ostvarenju nacionalnih strateških ciljeva, ali i specifičnih ciljeva iz prioritetne osi 2 vezanim uz opskrbu pitkom vodom i pročišćavanjem otpadnih voda.

Završetak radova na Projektu previđen je u trećem kvartalu 2022. godine. Do tad će biti rekonstruirani cjevovodi i kanalizacijski kolektori, izgrađeni magistralni cjevovodi, stanice za dokloriranje, oborinski kolektori te uspostavljen sustav za uklanjanje sumporovodika i sustav za upravljanje i nadzor.

Tagovi: odvodnja, projekt, valpovo, vodoopskrba,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE