Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Justice

Pronađene još tri lažne diplome, ukupno 19 u nešto više od četiri mjeseca

Provjera traje u osnovnim i srednjim školama

Objavljeno 03.05.2019
Lucija Tokić

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je u petak da su pronađene još tri lažne diplome i dvije svjedodžbe, među kojima su krivotvorene diplome Učiteljskog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje zagrebačkoga sveučilišta te Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti osječkoga Sveučilišta, što je ukupno 19 krivotvorenih isprava u nešto više od četiri mjeseca koliko traje provjera u osnovnim i srednjim školama.

“Možemo potvrditi da su pronađene još tri lažne diplome i dvije lažne svjedodžbe, što nas dovodi do 19 krivotvorenih isprava u nešto više od četiri mjeseca koliko traje provjera u osnovnim i srednjim školama. Te slučajeve sada preuzimaju policija i DORH”, rekla je tim povodom državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak.

Istaknula je kako je važno da se “u javnosti čuje jasna antikorupcijska poruka da ćemo sve varalice pronaći i automatski ih udaljiti s radnog mjesta, ali i da se naglasi kako sustav odgoja i obrazovanja sigurno nije izolirani slučaj i kao takav ne treba jedini biti u fokusu javnost”i.

Upravo zato važno je da i ostali resori dobro provjere isprave u svojim sustavima, naglasila je Ramljak.

U priopćenju MZO-a dodaje se da je s lažnom diplomom Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu deset godina, od 2009. do 2019. godine, u sedam osnovnih i srednjih škola radila učiteljica s pojačanim programom iz nastavnog predmeta engleski jezik. Radni odnos s njom je raskinut te je obaviješten DORH.

S lažnom diplomom Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku najmanje 12 godina u raznim osnovnim školama radila je učiteljica razredne nastave. U jednoj osnovnoj školi radila je od 2009. do 2019. godine. Procedura prema DORH-u je pokrenuta, s učiteljicom je obavljen razgovor i slijedi otkaz.

U jednoj srednjoj školi šesnaest je godina s lažnom diplomom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu radio nastavnik strojarske skupine predmeta. Zatraženo je njegovo očitovanje, a informacije o pronalasku proslijeđene su policiji i DORH-u.

Otkrivena je i lažna svjedodžba Pučkoga otvorenog učilišta – Zagreb s kojom je od 2015. godine u jednoj osnovnoj školi radila spremačica, a o pronalasku lažne isprave obaviješteni su policija i DORH.

S lažnom svjedodžbom Obrtničke i industrijsko-graditeljske škole Zagreb u jednoj srednjoj školi 15 je godina radila osoba zaposlena na poslovima održavanja zgrade, centralnoga grijanja, instalacija i rukovanja centralnim grijanjem. Zatraženo je njegovo očitovanje te je podignuta kaznena prijava, stoji u priopćenju.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: diplome, lažne diplome,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE