Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Pronađeni tragovi tuberkuloze na prapovijesnom gmazu

Dosad su, dodaje, "prvi tragovi tuberkuloze sezali u vrijeme prije sedamnaest milijuna godina".

Objavljeno 07.06.2018
Alan Srčnik

Poljski i američki znanstvenici pronašli su tragove tuberkuloze na kosturu prapovijesnog morskog gmaza starom 245 milijuna godina, što pokazuje da je ta bolest puno starija nego što se mislilo.

Rezultati njihova istraživanja, objavljeni ranije u časopisu Royal Society Open Science, u srijedu su predstavljeni medijima u Katowicama, na jugu Poljske.

“Oni omogućuju da se načini velik vremenski skok”, komentirao je glavni autor studije, paleontolog na Šleskom sveučilištu Dawid Surmik, u telefonskom razgovoru za AFP.

Dosad su, dodaje, “prvi tragovi tuberkuloze sezali u vrijeme prije sedamnaest milijuna godina”.

Kostur gmaza, proneusticosaura iz izumrle porodice nothosaura, sličan omanjem krokodilu koji se hrani ribom, pronađen je u Gogolinu, u Šleskoj, na početku 20. stoljeća. No istraživači su se tek nedavno zainteresirali za niz koštanih izraslina koje su zapazili na rebrima životinje.

Dawid Surmik je istražio izrasline pomoću mikrotomografije, na osnovu koje je zaključio da ne može biti riječ o kanceroznim tumorima, a zatim je diferencijalnom dijagnostikom isključio sve bolesti osim tuberkuloze.

“Ne znamo ništa o tom reptilu, je li živio sam ili u skupini i ne znamo kako se zarazio, možda ugrizom druge životinje”, rekao je Surmik koji ipak navodi zanimljivu podudarnost: današnji tuljani, koji možda žive u sličnim životnim uvjetima kao nothosauri, često boluju od tuberkuloze.

(Hina)

Tagovi: dinosaur, tuberkuloza,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE