Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Prosvjed glumaca u Albaniji zbog vladine odluke o rušenju nacionalnog teatra

Prosvjednici su se okupili ispred zgrade parlamenta, dok su u njoj zakonodavci raspravljali o zakonu kojim će se tvrtki u privatnom vlasništvu dozvoliti gradnja novoga kazališta

Objavljeno 06.07.2018
Alan Srčnik

Albanski glumci i aktivisti prosvjedovali su u četvrtak zahtijevajući od vlade zaustavljanje projekta rušenja Narodnog kazališta u Tirani, no vladajući su socijalisti ipak uspjeli od parlamenta dobiti zeleno svjetlo za sporni plan.

Prosvjednici su se okupili ispred zgrade parlamenta, dok su u njoj zakonodavci raspravljali o zakonu kojim će se tvrtki u privatnom vlasništvu dozvoliti gradnja novoga kazališta na mjestu 78 godina stare zgrade, te još nekoliko nebodera u njegovoj blizini.

Nosili su transparente s natpisima “Ja sam kazalište”, uz izvođenje dijelova “Hamleta” Williama Shakespearea, kao upozorenje socijalističkome premijeru Ediju Rami da će ga “uništiti vlastita oštrica” dopusti li rušenje.

“Parlament bi trebao dvaput promisliti prije nego zagrize u naš teatar, našu kulturu i povijest”, izjavio je glumac Bujar Asqeriu.

“Taj prijedlog zakona daje zemlju u javnome vlasništvu u ruke privatnoj tvrtki i trebao bi biti opozvan. Predsjednik ne bi smio dopustiti pljačku javne imovine”, upozorio je glumac Neritan Licaj.

Staru kazališnu zgradu sagrađenu u talijanskom stilu ministrica kulture Mirela Kumbaro nazvala je opasnom po zdravlje i sigurnost, a ministar financija Arben Ahmetaj ustvrdio je da nova zgrada s nekoliko pozornica državu neće stajati ništa, a dobit će osam puta više prostora.

(Hina)

Tagovi: albanija, prosvjedi, teatar,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE