Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Kolumna čitatelja

Prosvjedi u Vukovaru

Pozivamo naše čitatelje da nam šalju svoje tekstove, svoja razmišljanja, svaku dobronamjernu kritiku društvenih i političkih devijacija ...

Objavljeno 21.09.2018
Marko Babić

Gradonačelnik Vukovara Penava najavio je organizaciju prosvjeda u Vukovaru povodom sporosti/nerada hrvatskih institucija u postupcima procesuiranja ratnih zločina. Po mom mišljenju s punim pravom. Zastrašujuće su izjave žrtava koje govore da na ulicama svojih gradova susreću svoje mučitelje. Jednako je zastrašujuće da mi kao društvo preko svega toga prelazimo šutke, bez ikakve reakcije. Do sada. Zbog toga pozdravljam namjeru organiziranja ovakvih prosvjeda.

Zanimljivo je pratiti reakcije HDZ-a čiji je Penava član. Pa tamo imamo pravo izvanredno stanje. Vukovarskog gradonačelnika Penavu od njegove namjere pokušali su odvratiti i predsjednik HDZ-a Plenković i njegov zamjenik Brkić, a i drugi visoki dužnosnici Vlade i HDZ-a. Čudno se to ponaša HDZ. Kad su na vlasti kao da to nisu isti ljudi koji u oporbi organiziraju kampiranja šatoraša opremljene plinskim bocama. Sad kad su na vlasti prozivaju Penavu jer organiziranjem prosvjeda radi  štetu stranci. Uopće nije važna snaga argumenata i odgovor na pitanje postoji li problem s procesuiranjem i osuđivanjem ratnih zločina. Važna je samo stranačka stega rejting stranke i njegovog predsjednika.

I ministri u Vladi su se angažirali pa nam je tako ministar MUP-a Božinović rekao da je još prije 6 mjeseci osnovana posebna skupina za ratne zločine. Hej ljudi! 2018. osnovana je posebna skupina za zločine počinje od 1991. do 1995! I oni se tim hvale! Ministar pravosuđa Bošnjaković kaže da su oni samo tehnička podrška pravosuđu. (Osim kad HDZ-u treba drugačije). Pa zašto onda ne osiguraju svu potrebnu tehničku podršku, a nakon toga prozivaju sudove zbog neefikasnosti? Zbog toga jer za to ne postoji stvarna volja. Uključila se i ministrica Žalac koja se zgražava na tome što će „na prosvjedu pjevati Thompson“ (čiji ljubitelj nisam, posebno nakon što je izbjegavao platiti poreze). Njegov menadžer nakon toga rekao je da Thompsona na prosvjed nisu niti zvali. Ali siguran sam da gospođi Žalac Thompson ne bi smetao kada bi pjevao za HDZ. Ili bio plaćen da ne pjeva za druge. Plenković sad s prosvjedima povezuje Hasanbegovića i Esih. Iskreno sumnjam da ti saborski neradnici imaju snage i volje organizirati ozbiljan prosvjed. Ali Plenkoviću i HDZ-u priviđat će se svi mogući „unutarnji i vanjski“ neprijatelji kad je u pitanju nešto što misle da ugrožava njihovu vlast. Ali neće im pasti na pamet da za prosvjede postoje razlozi i da je njihov posao te razloge otkloniti.

I zato što se HDZ-a tiče Penava bolje ne čačkaj. Bar dok je HDZ na vlasti.

Petar, Zagreb

Napišite svoju kolumnu o temi po Vašem izboru i pošaljite nam ju na kontakt redakcije, najbolje ćemo objaviti i podržati Facebook promocijom.
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE