Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Prvo plenarno zasjedanje Konferencije o budućnosti Europe: Građani imaju riječ

"Građani trebaju reći kakvu Europsku uniju žele, a njezine institucije na temelju toga trebaju provesti potrebne reforme"

Objavljeno 21.06.2021
Ivona Amidžić

Građani trebaju reći kakvu Europsku uniju žele, a njezine institucije na temelju toga trebaju provesti potrebne reforme, rečeno je u Strasbourgu na prvom plenarnom zasjedanju Konferencije o budućnosti Europe.

“Danas pišemo novu stranicu europskog projekta. Prvi put parlamentarci, predstavnici vlada, povjerenici i građani, zajedno s regionalnim i lokalnim vlastima, socijalnim partnerima i civilnim društvom oblikuju budućnost Europske unije”, rekla je Dubravka Šuica, potpredsjednica Komisije koja supredsjeda izvršnim odborom Konferencije o budućnosti Europe.

Istaknula je važnost bdijenja nad demokracijom.

“Ključno je da mi, donositelji odluka i građani, neprestano preispitujemo našu demokraciju kako bismo vidjeli kako je možemo poboljšati i ojačati  predstavničku demokraciju”, rekla je.

Pozvala je sve građane da se odazovu i sudjeluju u projektu.

“Koristim ovu prigodu pozvati i sve građane Hrvatske da se uključe i da iskoriste ovu jedinstvenu priliku koju ima naša generacija u oblikovanju Europske unije”, rekla je Šuica.

Konferencija o budućnosti Europe, paneuropski je projekt kojega je cilj  dati europskim građanima mogućnost da iznesu svoje ideje kako bi trebala izgledati Europska unija.

U subotu je u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu održano prvo plenarno zasjedanje Konferencije, na kojoj su sudjelovali predstavnici Europskog parlamenta, nacionalnih parlamenata, glavnih institucija EU-a, socijalni partneri, predstavnici nevladinih organizacija.

Ovaj put nije bilo predstavnika građana jer još traje proces selekcije onih koji će sudjelovati. Očekuje se da će plenarno zasjedanje biti kompletno na sljedećoj sjednici u listopadu.

“Živimo u teškim vremenima, ali mi smo snažni. Pred nama je velika odgovornost, ali mi moramo učiniti da ova Konferencija funkcionira, moramo imati konkretne rezultate na kraju”, izjavila je portugalska državna tajnica Ana Paula Zacarias govoreći u ime rotirajućeg predsjedništva Vijećem EU-a.

Većina govornika isticala je da treba postići  što tješnju uniju među narodima Europe, slušati građane, znati njihove strahove, frustracije i očekivanja.

Supredsjedatelj Izvršnog odbora Konferencije u ime Europskog parlamenta, belgijski zastupnik Guy Verhofstadt rekao je da je Konferencija ključna za uspostavljanje Unije “koja će odgovarati svojoj svrsi za naredna desetljeća, koja će biti sposobna odgovoriti na izazove u svijetu”.

Na plenarnom zasjedanju sudjelovala je i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

“Pokretanjem Konferencije o budućnosti Europe, šaljemo snažnu poruku svim našim građanima – slušamo i pažljivo razmatramo sve vaše ideje i prijedloge. Vjerujem da će takav otvoren pristup i izravna demokratska komunikacija između europskih građana, država članica i europskih institucija potvrditi vrijednost europskog projekta i ojačati sva tri njegova temelja – demokraciju, građansko uključivanje i temeljna prava i vrijednosti”, rekla je Glavak.

Istaknula je da je to “povijesni trenutak izravnog demokratskog sudjelovanja europskih građana” u oblikovanju “društveno-ekonomskog i političkog okvira zajedničke budućnosti’.

Osim kroz plenarna zasjedanja, rad Konferencije odvija se i na građanskim panelima i na višejezičnoj digitalnoj platformi, pokrenutoj u travnju,  na kojoj građani mogu iznositi svoja mišljenja i prijedloge. Ta platforma je zamišljena je kao okosnica Konferencije o budućnosti Europe.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: budućnost, eu, europa, građani, konferencija, strasbourg,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE