Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Pula: Svečano otvoren 65. Pulski filmski festival

Ovogodišnje izdanje Festivala u devet dana donosi deset većinski hrvatskih filmova u konkurenciji od čega će sedam biti prikazano premijerno

Objavljeno 15.07.2018
Alan Srčnik

Prigodnom svečanošću i tradicionalnim vatrometom, u pulskoj Areni u subotu navečer svečano je otvoren 65. Pulski filmski festival,

Otvarajući Festival, izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl kazao je kako 65. izdanje Festivala slavi i bogatu tradiciju hrvatskog filmskog stvaralaštva svih autora, kreativaca, filmskih djelatnika koji su omogućili i osigurali kvalitetu i kontinuitet ovog Festivala.

“Filmska djela ključna su i neizostavni dio hrvatske kulturne baštine i identiteta a brojne nagrade i priznanja koji su filmski autori ostvarili na festivalima diljem svijeta te prisutnost hrvatskih audio-vizualnih djela na stranim tržištima neprocjenjiva su promocija Hrvatske i dokaz kvalitete hrvatskog filmskog stvaralaštva”, istaknuo je Partl.

Zahvalivši se svim filmskim djelatnicima koji su proteklu godinu stvarali, kreirali i završavali svoje filmove i donijeli ih na ovu najljepšu filmsku pozornicu, ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović posebno je naglasila pulsku publiku koja je, kako je rekla “u proteklih 65 godina pratila sve filmova i odavala počast filmskoj umjetnosti u ovom čarobnom hramu”.

“O Pulskom filmskom festivalu mnogo je bilo i bit će pisano i rečeno jer riječ je o manifestaciji koja iza sebe broji zapamćene i manje zapamćene ali uvijek ključne organizacijske i programske iskorake”, istaknula je Restović.

Umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković podsjetio je kako ovogodišnje izdanje Festivala u devet dana donosi deset većinski hrvatskih filmova u konkurenciji od čega će sedam biti prikazano premijerno.  Posjetitelji u Areni, kako je rekao “moći gledati i premijere novih sezona dviju domaćih dramskih serija”.

Među brojnim gostima i uzvanicima na otvaranju festivala bile su i glumice Milena Dravić i Neda Arnerić, koja je u Pulu stigla kao dio ekipe filma “Aleksi” u režiji Barbare Vekarić.  Film je nakon otvaranja prikazan u Areni, nakon kratkoga filma “U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga” Karle Lulić, čija će se ekipa također predstavila publici.

U sklopu svečanosti otvaranja, nagrada Marijan Rotar koja se dodjeljuje pojedincima i ustanovama za iznimne zasluge u potpori i promicanju Pulskog filmskog festivala uručena je skladatelju Alfi Kabilju

 

 

(Hina)

Tagovi: 65., filmski festival, pula,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE