Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Putin otvorio plinski terminal za Kalinjingrad koji zaobilazi EU i NATO

U prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) pušten je u pogon, javio je ruski energetski gigant Gazprom.

Objavljeno 08.01.2019
Marko Leskovar

Rusija je otvorila plinski terminal u svojoj strateški bitnoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu u utorak, kako bi zaobišla transport kroz Litvu, članicu Europske unije i NATO saveza.

U prisutnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) pušten je u pogon, javio je ruski energetski gigant Gazprom.

Tanker Maršal Vasilevsky opskrbljivat će Kalinjingrad ukapljenim plinom koji će se zatim na terminalu preraditi i preusmjeravati u kalinjingradski plinovod pomoću pontona u Baltičkom moru, pet kilometara od obale.

Do danas to je područje opskrbljivao plinovod koji je išao kroz Bjelorusiju i Litvu.

Plinovodi su naravno ekonomičniji primjer transporta plina, rekao je Putin u utorak. Ali “za kalinjingradsku regiju specifično, to je više kao rezervni plan opskrbe plinom, a koji značajno smanjuje, i točnije, uklanja sve rizike tranzita”, rekao je Putin za TASS.

Gazprom je također naglasio kako će ovaj terminal godišnje moći dostaviti u regiju Kalinjingrada oko 3,7 milijardi kubičnih metara prirodnog plina te da će u budućnosti moći povećati svoje kapacitete.

Susjedne baltičke države, poput Poljske i Litve, izgradile su postrojenja za dostavu LNG-a plina, koja su neovisna o plinu u ruskim plinovodima.

Tagovi: eu, litva, nato, plin, putin, terminal,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE